In memoriam arh. Victoria Alexandra (Navrescu - Vichi) Radu

Cu regrete si dureri in sufletele noastre, colegii de facultate, regretam plecarea dintre noi, a celei care a fost,

arhitecta

Victoria Alexandra ( Navrescu - Vichi ) Radu

Identitatea:

-  s-a nascut la 07.03.1944, in Bucuresti;

-  scoala elementara si liceul le-a facut la liceul Iulia Hasdeu, Bucuresti;

-  a facut un an la Scoala Tehnica de Arhitectura;

-  1963 – 1969, timp de 6 ani, Institutul de Arhitectura, grupa 17-67; 

-  casatorita cu un ing. structurist RADU NICOLAE, decedat.

-  are 2 copii : o fata RALUCA RADU, prof. universitar la Fac. de Ziaristica din Bucuresti, si un baiat BOGDAN RADU, arhitect, asistent la Fac. de Arhitectura, din Bucuresti, casatorit cu 2 copii.

Activitatea profesionala:

-  a lucrat la IPSCAIA un an, apoi a fost trimisa in provincie dupa inundatiile din mai 1970, desi avea repartitie guvernamentala la un institut in Bucuresti;

-  in 1971 era angajata la TRCCB (Trustul de Reparatii al Centralei de Constructii Montaj Bucuresti );

-  dupa reorganizarea Centralei de Constructii Montaj, a fost transferata la Serviciul de Proiectare al CCMB ( Centralei de Constrauctii Montaj Bucuresti );  

-  s-a transferat la METROU, de unde a iesit la pensie. In articolul “ Metroul din Bucuresti “, de la Wikipedia, enciclopedia libera, rubrica  Personalitati asociate cu metroul, este nominalizata si arhitecta Victoria Navrescu Radu, ca autoare a statiei Piata Universitatii;

-  dupa 1989, a avut un birou de proiectare D'ACANT srl si a executat proiecte pentru PETROM si clienti particulari;

Declinul, finalul:

-  a avut probleme de sanatate in ultimii ani. In urma cu o luna a fost trimisa acasa de la Spitalul Municipal, cu tratament acasa. Nu au internat-o de frica coronavirusului.

-  interventiile noastre de a fi ajutata financiar s-au lovit de o demnitate categorica a bolnavei care nu accepta ca ea, o asa luptatoare si mereu invingatoare, sa ajunga sa fie ajutata ..........

-  a decedat, acasa, in Bucuresti, in data de 28.04.2020, in varsta de 76 ani si inmormantata pe 01.05.2020 la cimitirul Bellu.

      Dumnezeu sa-i ierte pacatele si s-o aseze de-a drepta Sa, ca pe un deosebit creator al unei parti din univers, pe pamant, pentru semenii ei, oamenii ............... Si daca in statia de metrou “ Piata Universitatii ” ar aparea bustul autoarei, arhitecta Victoria Alexandra Radu, toti calatorii i-ar aduce, in fiecare zi, in chip de respect, multumirile lor !

Arh. Silvia Sdrulla IONESCU

 Colega de an si grupa la facultate

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc