Publicat: 22 ianuarie 2014, ultima actualizare: 24 ianuarie 2014

120 de ani de la nașterea arhitectului Iancu Atanasescu

Uniunea Arhitecților din România - filiala euroregională Sud-Vest Oltenia, în parteneriat cu Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Dolj și sub patronatul Primăriei municipiului Craiova organizează vineri 24 ianuarie, la Craiova o serie de manifestări dedicate împlinirii a 120 de ani de la nașterea arhitectului Iancu Atanasescu.

Acesta s-a născut la 25 ianuarie 1894, la Călărași și a încetat din viață la 9 februarie 1980, la Craiova. A absolvit Liceul "Mihai Viteazul" și Institutul Electrotehnic din București (1921). A terminat Școala de Operatori Topometri din cadrul Ministerului Domeniilor și Școala Superioară de Arhitectură.

În perioada 1927-1944 a condus Serviciul Tehnic din Comisia Monumentelor Istorice a Regionalei Oltenia, apoi Serviciul Tehnic al Mitropoliei Olteniei (1948-1957).

Personalitate olteană de excepție, Iancu Atanasescu și-a adus contribuția la valorificarea celor mai frumoase construcții locale. Între lucrările la care s-a făcut remarcat se evidențiază cele de proiectare și restaurare a unor biserici și mănăstiri: Cozia, Cornet, Govora, Dintr-un Lemn, Polovragi, Crasna, Manu, Iezer, Brâncoveni, Gura Motrului, Topolnița, Horezu, Arnota, Bistrița, Mofleni, Jitianu, Sadova.

De asemenea, a realizat proiectele pentru restaurarea mai multor monumente istorice doljene: Casa Glogoveanu, Casa Băniei, extinderea Palatului de Justiție (azi Universitatea din Craiova), Policlinica "Dr. Nicodim" și alte aproximativ 60 de proiecte de biserici noi și peste 200 de locuințe.

Pe lângă activitatea de proiectare , Iancu Atanasescu s-a dedicat și scrisului. A publicat mai multe articole și studii de specialitate în revistele vremii: "Mitropolia Olteniei", "Ramuri", "Ion Maiorescu". A ținut prelegeri de arhitectură și a întocmit, în anul 1931 lista monumentelor istorice din Craiova. Dar mai presus de toate, atunci când vine vorba de activitatea sa publicistică , este autorul unei lucrări originale ce analizează valoarea culelor din Oltenia.

«Sunt destul de mulți cei care l-au cunoscut- oameni de cultură, dar și muncitori cu care a lucrat. Absolut toți au avut numai de învățat de la dânsul. Ceea ce a contat poate extraordinar de mult pentru veritabila profesie de arhitect pe care și-a ales-o au fost modelele de dăruire din breasla noastră, păstrătorii tradiției arhitecturi românești. Arhitectul Iancu Atanasescu a lucrat foarte mult și sper să am posibilitatea să arăt munca de-o viață depusă la planșetă sau la mașina de scris, unde așternea concluziile și teoriile culese în foarte lungile sale călătorii (...) Amintesc numai lucrarea sa de căpătâi, extraordinară pentru acele timpuri,„Culele din Oltenia", o cărticică de format A5, un rezumat al marii sale opere, descoperită în manuscris, după 45 de ani de tihnă în rafturile Bibliotecii Județene „Aman"», spune arhitectul Pavel Popescu, președintele filialei euroregionale Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecților din România.

Printre invitații la evenimentul dedicat celebrării lui Iancu Atanasescu se numără arhitecți, profesori și cercetători, artiști plastici, directori de instituții de cultură și învățământ. Li se alătură invitați din București, de la U.A.R. Cluj-Napoca, Direcțiile pentru Cultură din Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea, precum și arh. Georgeta Nicolae, nepoata marelui arhitectului Atanasescu.

Program vineri, 24 ianuarie - Craiova:

LISTĂ INVITAȚI

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc