Publicat: 16 ianuarie 2018

Lansare carte ''Anti-Obiect: Disoluția și Dezintegrarea Arhitecturii'', autor Kengo Kuma, 22 ianuarie, ora 18.30, OAR Casa Mincu

 Lansare de carte la Ordinului Arhitecților din România, Casa Mincu

Luni, 22 ianuarie a.c., începând cu ora 18:30, la Ordinul Arhitecților din România, Casa Mincu, str. Pictor Arthur Verona nr.19, sector 1, București, Editura Pro Cultura va lansa cartea  ''Anti-Obiect: Disoluția și Dezintegrarea Arhitecturii'', autor Kengo Kuma.

Evenimentul face parte din proiectul editorial cu același nume, inițiat de Asociația Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale, proiect co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România.

Editura Pro Cultura - Asociația Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale  marchează astfel printr-un eveniment special, ce se va desfășura  în prezența conducerii Ordinului Arhitecților din România și a reprezentanților Ambasadei Japoniei în România,lansarea pe piață a ediției în limba română a cărții semnate de unul dintre reprezentații cei mai de seamă ai arhitecturii japoneze contemporane, Kengo Kuma.

 Arhitect de anvergură internațională, Kengo Kuma s-a născut la Yokohama, Japonia în 1954. A absolvit studiile de master în arhitectură în 1979 la Universitatea din Tokyo, a obținut în  2008 titlul de doctor la Keio University iar din 2009 până în prezent este profesor în cadrul Graduate School of Architecture al Universtității din Tokyo. A înființat în 1990 biroul de arhitectură Kengo Kuma & Associates, iar în 2008 Kuma & Associates Europe, Paris.

Arhitecții români au avut ocazia să-l întâlnească pe Kengo Kuma la București în 2006, la invitația revistei Zeppelin, pentru a susține conferința ANTI-OBIECT în cadrul programului cultural Xtreme East (Japonia) și în octombrie 2017, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București unde a susținut conferința DEFEATED ARCHITECTURE în cadrul ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa. Cu aceasta ocazie, a fost organizată în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București în colaborare cu Ambasada Japoniei în România, o expoziție cu proiectele realizate de Kengo Kuma & Associates.

Cartea „Anti-Obiect: Disoluția și Dezintegrarea arhitecturii” este manifestul autorului în favoarea așa-numitei „arhitecturi slabe” („week architecture”) în care spațiul este delimitat/sugerat de lumină, structură și materialitate, în opoziție cu arhitectura-obiect, autosuficientă, dominantă în ansamblul arhitecturii moderne.

Ideile sale de arhitectură, exprimate printr-o serie de proiecte realizate și prezentate pe larg în paginile cărții, pun în evidență aprecierea pentru materiale și calitățile lor tactile, pentru arhitectura tradițională a Japoniei și a relației pe care aceasta o are cu mediul înconjurător, precum și preocuparea constantă legată de calitatea percepțiilor pe care spațiul construit le generează.

Această primă ediție în limba română a fost tradusă după ediția în limba engleză publicată de AA Publications, Ltd. în 2008 și este însoțită de un cuvânt-înainte semnat de E.S. Kisaburo Ishii, Ambasador al Japoniei în România. Ediția a fost coordonată și îngrijită de conf. dr. arh. Mihaela Pelteacu și drd. arh. Daniela Maria Puia - Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București.

Cartea se adresează tinerilor arhitecți și studenți, profesioniștilor din domeniu, celor preocupați să înțeleagă și să dezbată aspecte importante ale fenomenului arhitectural contemporan, publicului larg interesat să cunoască o serie de aspecte legate de cultura și estetica japoneză.

Pentru arhitecții români, care apreciază deja opera profesorului Kengo Kuma, lectura cărții „Anti-Obiect: Disoluția și Dezintegrarea arhitecturii” va contribui la o înțelegere aprofundată a conceptelor sale de arhitectură.

Proiect editorial co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România.

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Agerpres, Revista Arhitectura.

Pentru detalii vizitați

www.pro-cultura.org.ro/idei-de-arhitectura

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc