Publicat: 16 noiembrie 2020, ultima actualizare: 19 noiembrie 2020

3X DÉCO LIVE @ Modul Cărturești | 24.11.2020 | Eveniment exclusiv ONLINE

La aniversarea a 2 ani de la lansarea proiectului cultural București: Modernism Art Deco și publicarea primului ghid de arhitectură deco-modernistă a Bucureștiului, igloo media și platforma B:MAD vă invită pe 24 noiembrie 2020, începând cu ora 17.00, la un eveniment special: 3X DÉCO LIVE « Exclusiv ONLINE » o triplă lansare de proiecte culturale și editoriale pe tematică Art Deco. LIVE de la librăria Cărturești Modul!

B:MAD – București: Modernism Art Deco - un proiect cultural igloo, își continuă - alături de partenerii francofoni de această dată - Organizația Internațională a Francofoniei – BRECO și Delegația generală Valonia-Bruxelles la București, misiunea de a celebra și de a promova patrimoniul modernist Art Deco din București, prin etapa B:MAD 2.0 #francophonie.

B:MAD 2.0 #francophonie înseamnă pe de o parte adaptarea în franceză a traseului cu audioghid București: Art Deco și Bulevardele Centrale lansat în română și engleză anul trecut și disponibil gratuit pe platforma izi.travel, iar de pe de altă parte reprezintă asumarea misiunii de a dezvălui publicului larg o nouă dimensiune de explorare a valorii surprinzătoare a patrimoniului deco-modernist din Capitală, chiar și în condițiile excepționale pe care le trăim: Joie de vivre dans la ville avec l’architecture Art déco !

Izi.travel » Bucarest : Art déco et les Boulevards Centraux

Evenimentul aniversar 3X DÉCO LIVE este găzduit de librăria Cărturești Modul și realizat cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei – BRECO și al Delegației generale Valonia-Bruxelles la București.

La eveniment vor fi prezenți co-fondatorii proiectului B:MAD - Adrian Ciocăzanu și Dragoș Dogaru, alături de alți membri ai echipei de proiect: Vlad Pătru, Arthur Țințu (fotografie), Alexandru Șchiopu, Cătălin Artenie (design de carte), Doriana Mărășoiu (ilustrație), Mihaela Criticos, Diana Mihnea (consultanți științifici) și reprezentanți oficiali Organizației Internaționale a Francofoniei – BRECO și ai Delegației generale Valonia-Bruxelles la București.

„În cadrul activităților ocazionate de celebrarea aniversării a 50 de ani de Francofonie instituțională, am fost în mod deosebit onorați în a ne implica în sprijinirea unui impresionante inițiative realizată de Igloo, care aduce un omagiu unei dimensiuni necunoscute a capitalei românești. Audioghidul ce prezintă cele mai emblematice edificii Art Deco ale bulevardelor centrale ale Bucureștiului va reprezenta, fără îndoială, un instrument major de promovare a turismului pentru municipiul București și unul pentru valorizarea tradiției francofone și europene de care Bucureștiul nu s-a despărțit niciodată, nici măcar în perioadele cele mai tragice ale istoriei sale recente. Acest proiect colaborativ propune o abordare atât academică cât și educațională și se înscrie într-o perspectivă a interconectivității: digitalizarea, vector de dezvoltare și totodată de solidaritate în spațiul francofon”, declară partenerii francofoni ai acestui proiect.

Notă: Conform reglementărilor în vigoare la această dată, evenimentul se va desfășura fără public la locație și va fi transmis LIVE pe facebook.com/artdecobucharest și facebook.com/igloomedia

Pentru mai multe informații legate de eveniment vă rugăm accesați: https://fb.me/e/5yVXLZlL3

   

Albumul de fotografie de arhitectură București – Oraș Art Deco, colecția igloopatrimoniu, 2020

Fenomenul Art Deco a apărut inițial ca o stare de spirit care a cucerit atmosfera Capitalei. Materializat treptat în forma construită, a devenit decor al vieții citadine. Ritmul alert al volumelor în cascadă, confortul rafinat al interioarelor, geometria exuberantă a ornamentelor sunt semnele unei modernități efervescente care și-a pus amprenta asupra identității urbane a Bucureștiului.

Albumul de fotografie de arhitectură București – Oraș Art Deco notează și recunoaște valoarea patrimoniului său arhitectural inestimabil. Astfel vom putea redescoperi și recupera spiritul Art Deco al „micului Paris” interbelic, tonul optimist și jovialitatea unei lumi care, chiar în fața unei realități ostile, nu a încetat să creadă în bucuria de a trăi.

      

Ghidul de arhitectură B:MAD – DETALII ART DECO București. Un ghid vizual,         colectia igloo guide, 2020

„Prin acest nou Ghid din seria B:MAD, cel al detaliilor Art Deco, ne dorim să re-descoperim frumusețea detaliului, simbolisticii și motivelor decorative ale Modernismului Art Deco – în contextul istoric și social al anilor 1920-1945. În introducere, textele doamnei Andreea-Ileana Iaru Popîrlan ne conturează percepția contemporanilor acestei perioade asupra fenomenului Art Deco ca „o formă nouă și orientată spre progres”. În contrapondere la contextualizarea fenomenului creionată în paginile Ghidului, descoperim în fotografiile de arhivă și orașul acelei epoci – Bucureștiul interbelic, „un oraș în devenire care trăiește o metamorfoză în salturi”, cât și imaginea acelui oraș „al bulevardelor largi și clădirilor înalte”.

Această scară a patrimoniului modernist este însoțită de o selecție a 100 dintre cele mai surprinzătoare detalii și motive decorative deco-moderniste din București, care ne transmit simbolurile, grafismul și un anume savoire-faire al acestui oraș în perioada interbelică” – Dragoș Dogaru, inițiator și coordonator proiect B:MAD.

      COMANDA ACUMCOMANDA ACUM 

------------------------------------------------------------------------

B:MAD – București: Modernism Art Deco își continuă - alături de partenerii francofoni de această dată - Organizația Internațională a Francofoniei – BRECO și Delegația generală Valonia-Bruxelles la București, misiunea de a celebra și de a promova patrimoniul modernist Art Deco din București, prin etapa B:MAD 2.0 #francophonie - un proiect al Asociației Igloo Habitat și Arhitectură, co-finanțat în 2019 de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). B:MAD 2.0 conectează, explorează și surprinde realitatea orașului dintr-o perspectivă modernist Art Deco, printr-o printr-o campanie integrată, trasee ghidate, conținut multimedia și printr-o aplicație interactivă pentru mobil.

B:MAD 2.0 #francophonie înseamnă pe de o parte adaptarea în franceză a traseului cu audioghid București: Art Deco și Bulevardele Centrale lansat în română și engleză anul trecut și disponibil gratuit pe platforma izi.travel, iar de pe de altă parte reprezintă asumarea misiunii fondatorilor acestui proiect de a dezvălui publicului larg o nouă dimensiune de explorare a valorii surprinzătoare a patrimoniului deco-modernist din Capitală, chiar și în condițiile excepționale pe care le trăim: Joie de vivre dans la ville avec l’architecture Art déco !


Traseul București: Art Deco și Bulevardele Centrale urmărește configurarea unui cadru urban nou pentru o societate modernă a anilor 1920-1940. Cele 13 clădiri selectate sunt o parte din cele mai importante exemple ale arhitecturii Art Deco din București, ce contribuie la imaginea modernă a bulevardelor Magheru, Bălcescu și Carol I cât și a zonelor istorice adiacente acestora.

„Acest prim traseu turistic Art Deco al Bucureștiului ne oferă o perspectivă. Pe de o parte este dimensiunea istorică, pe care o regăsim și în cadrele surprinse de Willy Pragher – cea a unei generații de arhitecți care au modelat imaginea arhitectural-urbană a Bucureștiului în perioada interbelică, și care ne transmit acel savoire-faire a là française în materie de urbanism și cultură arhitecturală atât în integrarea dezvoltărilor rezidențiale, cât și în statura edificiilor publice, limbajului arhitectural și multiplelor surse de inspirație, metafore ale progresului și simbolisticii specifice Modernismului Art Deco. Cealaltă dimensiune este una contemporană, a potențialului de valorificare a acestui patrimoniu de scară mondială și de transpunere într-o lumină nouă a percepției noastre asupra unui București ca depozitar al unor valori inestimabile în materie de fond construit”, spunea la lansarea acestui audioguide Dragoș Dogaru, inițiatorul și directorul creativ al proiectului B:MAD.

„În cadrul activităților ocazionate de celebrarea aniversării a cincizeci de ani de Francofonie instituțională, am fost în mod deosebit onorați în a ne implica în sprijinirea unui impresionante inițiative realizată de Igloo, care aduce un omagiu unei dimensiuni necunoscute a capitalei românești. Audioghidul ce prezintă cele mai emblematice edificii Art Deco ale bulevardelor centrale ale Bucureștiului va reprezenta, fără îndoială, un instrument major de promovare a turismului pentru municipiul București și unul pentru valorizarea tradiției francofone și europene de care Bucureștiul nu s-a despărțit niciodată, nici măcar în perioadele cele mai tragice ale istoriei sale recente. Acest proiect colaborativ propune o abordare atât academică cât și educațională și se înscrie într-o perspectivă a interconectivității: digitalizarea, vector de dezvoltare și totodată de solidaritate în spațiul francofon.” un testimonial din partea promotorilor francofoni ai acestui proiect.

Adaptarea în franceză a acestui audioghid care va avea lansarea pe 21.11.2020, în anticiparea Zilei Internaționale a Profesorului de Franceză, este prilejuită de celebrarea a 50 de ani de la lansarea Francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey și este realizată și diseminată cu sprijinul financiar și logistic al Organizației Internaționale a Francofoniei – BRECO și al Delegației generale Valonia-Bruxelles la București.

Izi.travel » Bucarest : Art déco et les Boulevards Centraux

Video » Teaser proiect B:MAD 2.0 #francophonie

Proiectul colaborativ B:MAD 2.0 #francophonie va fi lansat în mod oficial în cadrul unei emisiuni în direct cu participarea extraordinară a reprezentanților Organizației Internaționale a Francofoniei - BRECO și respectiv ai Delegației generale Valonia-Bruxelles la București și a invitaților oficiali:

3X DÉCO LIVE @ Modul Cărturești | 24.11.2020 | 17:00 | Eveniment exclusiv ONLINE 

Notă: Conform reglementărilor în vigoare la această dată, evenimentul se va desfășura fără public la locație și va fi transmis LIVE pe facebook.com/artdecobucharest și facebook.com/igloomedia

Pentru mai multe informații legate de eveniment vă rugăm accesați: https://fb.me/e/5yVXLZlL3

Despre B:MAD

Proiectul cultural B:MAD are la bază obiectivul de a-i apropia pe locuitori de propriul oraș, iar pe vizitatori de atmosfera locului pe care îl descoperă prin conștientizarea la nivel național și internațional a valorii patrimoniului deco-modernist din Capitală. În prezent, acesta este periclitat de lipsa de recunoaștere din partea publicului și a autorităților locale, de interese imobiliare și intervenții necontrolate. Pe termen lung, B:MAD își propune să redefinească percepția identității culturale a Bucureștiului ca oraș depozitar al unui remarcabil patrimoniu arhitectural european, reprezentat prin multitudinea de manifestări și expresii stilistice ale deco-modernismului, contribuind astfel la înscrierea capitalei României în rândul marilor metropole turistice ale lumii.

B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale este un proiect cultural igloo & platforma București: Modernism Art Deco, co-finanțat în 2019 de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri financiari și logistici: Organizația Internațională a Francofoniei – BRECO, Delegația generală Valonia-Bruxelles la București.

Parteneri instituționali: Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România Filiala București, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Națională de Arte, Muzeul Național al Țăranului Român.

Parteneri media: RFI România, Agerpres, Modernism.ro, The Institute, Designist, Feeder.ro, Arhitext, Revista Zeppelin, Vânătoarea de comori arhitecturale, De-a arhitectura, carturesti.ro, spatiulconstruit.ro, Dizainăr.

Echipa de proiect: Manager de proiect: Adrian Ciocăzanu; Director creativ, coordonator proiect: Dragoș Dogaru; Text și documentare: Diana Mihnea, Adaptare text în limba franceză: Lola Aubertin, Consultant științific: Mihaela Criticos; Consultant de proiect: Françoise Pamfil; Secretar de redacție: Andreea Amzoiu, Parteneriate media: Eliza Vlădescu, Ilustrație: Doriana Mărășoiu; Fotografii: Arthur Țințu, Vlad Pătru, Dragoș Dogaru, Voce : David Royaux – Delegat general al Valonia-Bruxelles la București, Lola Aubertin – Doctorand, stagiar la BRECO, Studio de înregistrare: Square Sound Studio

Despre platforma și proiectul cultural București: Modernism Art Deco - B:MAD, un instrument de cunoaștere și re-descoperire a Bucureștiului, mai precis a uneia dintre cele mai frumoase și mai puțin explorate fațete ale sale, Modernismul Art Deco, puteți citi mai multe pe platforma proiectului:

https://artdecobucharest.ro/despre-proiect/

Pentru mai multe informații urmăriți:

Platforma proiectului

Facebook

Instagram

Izi.TRAVEL B:MAD

Youtube

#BMADproject #ArtDecoBucharest #francophonie #iheartdeco

CP_BMAD_2_0_francofonie.docx

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc