CALL FOR PAPERS: "De la arhitectura la patrimoniu construit ... si mai departe"

DE LA ARHITECTURA LA PATRIMONIU CONSTRUIT... SI MAI DEPARTE

Actualizare anunt congres în data de 10 mai: click aici (anuntul contine prelungirea termenului pentru inscrieri pana pe 31 mai).

Uniunea Arhitectilor din Romania si Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu - Bucuresti au placerea sa anunte organizarea la Sinaia, intre 27-29 septembrie 2013 a Congresului National privind protejarea, reabilitarea si valorificarea patrimoniului arhitectural, urban si peisagistic cu titlul

DE LA ARHITECTURA LA PATRIMONIU CONSTRUIT...SI MAI DEPARTE


In „Sur la Restauration", E. E. Viollet-le-Duc spunea : "Chiar daca epoca noastra nu ar avea nimic altceva de transmis generatiilor viitoare decat metoda de studiu a monumentelor trecutului - fie cele din domeniul material sau din cel moral - si ea isi va fi meritat gratitudinea posteritatii. Dar stim ca epoca noastra nu se multumeste cu aruncarea unei priviri scrutatoare trecutului; aceasta opera de retrospectie nu poate sa scape a dezvolta problemele puse de catre viitor si sa nu urmareasca a facilita solutionarea lor."

Institutiile organizatoare ale acestei manifestari, ca si partenerii (ICOMOS Romania, UNRMI), doresc sa supuna atentiei mediului profesional, publicului interesat, precum si administratorilor patrimoniului
construit romanesc relatia dintre creatie si mostenirea culturala a colectivitatilor, dintre conservare si dezvoltare, intr-o dezbatere asupra rolului arhitectilor in protejarea, restaurarea si punerea in valoare a monumentelor istorice, a patrimoniului urban si peisager.

CALL FOR PAPERS

- Participantii care doresc sa prezinte comunicari la Congres trebuie sa transmita pana in data de 13.05 ora 24.00 un CV si rezumatul prezentarii (500 cuvinte in romana si 400 in engleza, inclusiv key-words) care sa cuprinda: Titlul, numele (co)autorilor si sectiunea careia i se adreseaza, un cod de identificare a autorului si rezumatului, precum si adresa e-mail de corespondenta.

- Adresa de corespondenta si la care se transmit rezumatele este uauimcs2013@yahoo.com
- Selectia se va face in sistem blind peer-review prin evaluarea intr-o singura etapa a fiecarui rezumat de catre 2 membri ai Comitetului stiintific. In cazul unei decizii in contradictoriu a celor 2 peer-reviewers, rezultatul este decis de o a treia opinie, din partea unui membru al Comitetului stiintific desemnat aleator, care va avea acces si la CV-ul autorului.
- Decizia cu privire la selectarea sau respingerea unei participari este definitiva.
- Conditiile de tehnoredactare vor fi comunicate odata cu notificarea acceptarii prezentarii.
- Comunicarile ce vor fi prezentate in congres nu vor depasi 20 minute, iar ca text vor avea intre 25.000 - 35.000 semne, inclusiv spatiile.

TITLUL CONGRESULUI: DE LA ARHITECTURA LA PATRIMONIU CONSTRUIT... SI MAI DEPARTE
ARCHITECTURE, BUILT HERITAGE... AND BEYOND


Plen 1: Arhitectura, patrimoniu arhitectural si din nou arhitectura
Architecture, Architectural Heritage and Again Architecture


Domeniu: Comunicarea osmotica dintre actul creatiei si cele ale valorizarii sale, inclusiv prin protectie si conservare, strabate de 150 de ani filozofia protectiei patrimoniului cultural, de la Ruskin la Conventia Patrimoniului Mondial. Prezentarile selectate pentru Plen 1 au misiunea de a propune spre dezbatere, prin abordari critice, excursuri teoretice si experiente practice revelatoare, relatia actuala dintre protejare, conservare si creatie in contextul schimbarilor de la manifestarile clasice ale arhitecturii si patrimoniului arhitectural catre noile lor expresii.
Motto: "(...) si prin urmare, atunci cand construim, sa o facem ca si cum am face-o pentru eternitate. Sa o facem nu numai pentru deliciul si nici doar pentru folosinta prezentului; sa fie o opera pentru care descendentii nostri ne vor multumi, si sa ne gandim, atunci cand asezam piatra peste piatra, ca va veni o vreme cand aceste pietre vor fi venerate pentru ca mainile noastre le-au atins, iar oamenii vor spune uitandu-se la ele: Uitati-va, aceste lucruri au fost facute de parintii nostri pentru noi." - John Ruskin, The Seven Lamps of Architecture, Chapt. VI

Sectiunea 1 : Patrimoniul si durabilitatea dezvoltarii
Built Heritage and Sustainable Development

Domeniu: Problematica prezentarilor participantilor la aceasta sectiune va aborda (fara a se margini) subiectul patrimoniului arhitectural, urbanistic si peisager ca depozitar de "resurse reutilizabile" si "neregenerabile". Vor fi explorate dimensiunile teoretice ale conceptelor, aplicabilitatea lor in amenajarea teritoriului si urbanism, si vor fi impartasite critic experientele practice relevante pentru legatura dintre protejarea patrimoniului si dezvoltarea umana in teritoriu.
Motto:"Utilizarea patrimoniului cultural drept resursa trebuie sa se inscrie in procesul dezvoltarii sustenabile determinand constrangeri care se nasc in folosirea oricaror alte resurse ne-regenerabile. Pentru a ne asigura ca aceste resurse se transmit viitorului de o maniera care pastreaza autenticitatea, in acelasi timp neexcluzand schimbarea, toti operatorii implicati, fie ei din sectorul public sau din cel privat, trebuie sa adopte practici compatibile cadrului socio-cultural." - Declaratia de la Helsinki cu privire la dimensiunea politica a conservarii patrimoniului cultural al Europei, adoptata la cea de-a VI-a Conferinta europeana a ministrilor responsabili cu patrimoniul cultural, Helsinki, 30-31 Mai 1996


Sectiunea 2: Conservarea integrata a patrimoniului
Integrated Heritage Conservation

Domeniu: Prezentarile participantilor la aceasta sectiune vor aborda, prin prisma teoriei si a experientelor relevante, principiile si mijloacele de protejare a zonelor urbane istorice, instrumentarul tehnic, dar si de politici publice din acest domeniu si rezultatele practice din Romania, exemple, indrumare si ghiduri de ‘bune practici' in gestionarea patrimoniului, rolul patrimoniului in afirmarea identitatii culturale locale.
Motto: "Dar natiunile nu mai sunt emotionate doar de capodopere, ci sunt sensibile la chiar simpla prezenta a trecutului lor. Aici este punctul decisiv: ele au descoperit ca sufletul acestui trecut nu este facut doar din capodopere, ca acestea, izolate, risca sa fie niste opere moarte; ca daca Palatul de la Versailles ori Catedrala din Chartres sunt dintre cele mai nobile creatii ale omenirii, ele nu ar apartine decat arheologiei daca ar fi inconjurate de zgarie-nori." - André Malraux, Paris - Adunarea Nationala, 23.07.1962, in argumentarea legii care ii va purta numele (Legea Sectoarelor Protejate).

Sectiunea 3: Tehnici noi, tehnici traditionale, abordari interdisciplinare
New and Traditional Techniques, Cross-disciplinary Approaches

Domeniu: Tematica prezentarilor participantilor la aceasta sectiune va ilustra (fara a se margini) problematica, subiectele si studiile de caz complexe si relevante pentru reliefarea locului si rolului tehnologiilor traditionale si moderne in evidenta, inventarierea, monitorizarea, diagnosticarea si tratamentul patrimoniului construit, in evaluarea si prevenirea riscurilor si in protectia in fata amenintarilor naturale si antropice contemporane, unele venind din chiar interventia contemporana asupra constructiei istorice.
Motto: "Multe variabile sunt implicate in problemele tehnice ale patrimoniului, si o buna parte din acestea exced domeniul de competenta al expertilor si oamenilor de stiinta. Rezultatul final al restaurarii poate fi apreciat doar dupa o lunga perioada: efectul interventiilor inovatoare nu poate fi cunoscut la momentul aplicarii acestora. Din cauza dificultatii de apreciere a rezultatului (criteriile de apreciere nu au intotdeauna o baza stiintifica constituita, iar timpul necesar evaluarii este lung) nu trebuie sa fim surprinsi sa constatam coexistenta dintre profesionisti si „amatori" intr-o piata a muncii de o calitate foarte variabila". - Giorgio Torraca, The Scientist's Role in Historic Preservation..., 1982


Sectiunea 4: (Re)cunoasterea patrimoniului
(Ac)Know(ledg)ing the Heritage

Domeniu: Prezentarile participantilor la aceasta sectiune vor aborda subiectele, problematica si, dupa caz, experientele practice relevante pentru formarea si educatia pentru patrimoniu intr-o lume in curs de globalizare, identificarea misiunii specifice si cresterea rolului institutiilor academice si a organismelor profesionale in formarea si atestarea specialistilor, partajarea competentelor intre diversele domenii de investigare stiintifica in conditiile relatiei complexe de apropriere a patrimoniului arhitectural de catre colectivitatile patrimoniale.
Motto: " Privind ce a devenit astazi formarea in domeniul protectiei patrimoniului putem remarca o atentie deosebita acordata conservarii si restaurarii constructiilor, monumentelor - din perspectiva pastrarii calitatilor lor arhitecturale, urbanistice, chiar si naturale - dar nu si din perspectiva identitatii culturale si a problematicii patrimoniului intangibil. Doar foarte de curand perspectiva identitar-culturala a iesit la iveala. Una din principalele provocari ale formarii in protejarea patrimoniului va fi data in viitorul apropiat de integrarea conceptelor tinand de relatia dintre patrimoniul tangibil si cel
imaterial si dintre acestea si identitatea culturala, intr-un domeniu ce este prin definitie multinational, multidisciplinar si multispectral. Desi conservarea este, ca domeniu, globalizata, ea are o inima antiglobalizanta." - Jukka Jokilehto, Workshop on Education in Conservation in Europe, K.U.Leuven,
2002


Plen 2 : Exemple, modele, exceptii
Samples, Examples and Exceptions

Domeniu:
Rolul prezentarilor din cadrul Plenului 2 este acela de a reliefa experientele deosebite sau, dimpotriva, crizele si esecurile interventiilor contemporane asupra patrimoniului arhitectural, urbanistic sau peisager, din perspectiva punerii sale in valoare pentru om, colectivitate si societate in ansamblu.
Motto:"Patrimoniul va fi selectat, ni se spune, plecand de la lucruri bine documentate si complet clarificate. Dar patrimoniul este ceva ce ne intereseaza, un fel de rezervor de energii milenare. El nu conteaza decat printr-o intimizare, o seductie, o savoare pe care somnul greu al obiectelor intr-un muzeu nu o restituie intotdeauna. Memoria triumfa mai putin prin posesiune decat prin bucuria folosirii." - André Chastel, La Notion de Patrimoine

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc