Publicat: 26 august 2022

Invitație la Colocviul „Ansamblul fostului conac Lecca-Micșunești”

Dragi colegi arhitecti, 

Vă invităm să ne fiți alături la dezbateri, vizită în teren și vizionarea  expoziției de acuarele Mircea Corcodel la:

COLOCVIUL „ANSAMBLUL FOSTULUI CONAC LECCA-MICȘUNEȘTI” din comuna Nuci, județul Ilfov,

Sâmbătă, 3 septembrie 2022, orele 11.00-13.30

Se vor prezenta idei privind abordarea proiectului de Conservare, Restaurare, Consolidare și Punere în valoare a Conacului și Turnului de Poartă din cadrul „ANSAMBLULUI FOSTULUI CONAC LECCA-MICSUNEȘTI”, pe baza rezultatelor primare obținute în urma cercetărilor efectuate până în prezent.

Înscrierile pentru participare se fac pe e-mailul rnemteanu@yahoo.com, pâna duminica, 28.08.2022, mentionându-se dacă se dorește transport.

Ansamblul fostului conac Lecca-Micșunești, din satul Micșuneștii Mari, com. Nuci, jud. Ilfov, este edificat la mijlocul secolului al XVIII-lea (conform LMI) și se compune din clădirea conacului, turnul de poartă — azi o ruină (datat sec. XVII conf. LMI) — și Biserica „Născătoare de Dumnezeu” (datată 1743 conform pisaniei/ 1748). Proprietarul originar a fost Iordache-Asan Micșunescu și familia acestuia, fiind menționați și în pisania bisericii. Conacul este așezat într-un loc pitoresc, în apropierea unui lac (Lacul Mare, fosta Baltă Micșunești) cu stufăriș și arbuști.

Sub patronajul Institutului Național al Patrimoniului, în cadrul apelului de finanțare Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea de finanțare octombrie 2021 - februarie 2022) lansat de INP, respectiv prin Subprogramul Proiectare, și în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România se desfășoară, în acest an, cu ajutorul unei echipe de specialiști și experți entuziaști elaborarea a unui proiect în vederea conservării și punerii în valoare acestui obiectiv de mare autenticitate.

Condiția de bază a proiectului trebuie să fie creșterea accesibilității fizice și cunoașterii valențelor culturale ale ansamblului, întreținut cu mari eforturi de către proprietari. Prin lucrările de cercetare și proiectare se urmăresc o serie de studii inedite, lucrări de conservare, de datare și punere în valoare a obiectivului, etapă care să preceadă lucrărilor de restaurare efectivă, propuse prin proiectul care va urma.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc