Concurs de idei de arhitectură
Foyer urban în fața Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Uniunea Arhitecților din România, prin sucursala sectorului 3 București, organizează concursul de idei de arhitectură cu tema Foyer urban în fața Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Documentație

Documentația conține toate informațiile privitoare la concurs: Regulament, temă, formular de înscriere, plan al situației existente sc 1:500, plan de situație, fotografii context. Documentatie.zip

Întrebări și răspunsuri

18 octombrie 2017

Prin arhitect ca membru al unei echipe, se intelege arhitect cu drept de semnatura? Participantii trebuie sa fie obligatoriu persoane juridice? Ca arhitect fara drept de semnatura (stagiar) pot participa individual la concurs ca persoana fizica? 

Raspuns

Concursul se adreseaza in principal arhitectilor, absolventi ai unor institutii de invatamant superior de specialitate, care pot inscrie echipele in concurs. Nu este obligatoriu sa aiba drept de semnatura si pot participa ca persoana fizica. Membrii ai echipei pot fi atat studenti cat si absolventi in domenii coenexe.

26 octombrie 2017

Exista posibilitatea completarii documentatiei concursului cu informatii legate de volumetria cladirii teatrului? Un plan de situatie cu marcarea accesului precum si informatii despre inaltime sunt necesare.

Raspuns :

Organizatorul nu detine releveul cladirii, plansele din  A.C. sunt protejate de drept de autor si de proprietate a detinatorului cladirii.

legat de concursul "Foyer urban în fața Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", am o intrebare legata de formularul de inscriere si anume:

Exista o rubrica "Codul de identificare al proiectului" cand se va da acet cod? Il da UAR cand se inscrie proiectul sau inainte? nu exista instructiuni despre acest formular in general.

Cum se face inscrierea la concurs si cum se face depunerea proiectelor? Exista un formular de participare care se completeaza cand te inscri sau cand depui proiectul?

Deasemenea pe siteul concursului la apasarea butonului de inscriere nu se intampla nimic, iar la apasarea butonului de TEMA incepe descarcarea formularului , atentie, de participare care imi cere acest cod de proiect si sa semnez cum ca am predat proiectul.

Raspuns :

Inscrierea la concurs se poate face, in aceasta faza, prin completarea formularului anexat in documentatie si trimiterea la adresa de mail a secretariatului concursului, fara a mentiona codul de participare sau a fi semnat. Neinscrierea in aceasta faza nu conditioneaza dreptul de a depune un proiect la finalul concursului, dar poate oferi organizatorului date despre numarul celor interesati.

La depunerea proiectului de participare la concurs, asa cum este mentionat in Regulament, Formularul va fi predat in plic inchis , va contine Codul de concurs si va fi semnat.

Legat de concursul "Foyer urban în fața Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” " am o intrebare legata de documentatia pusa la dispozitie.

In fisierul dwg exista suprapuse doua imagini una care este planul cadastral avizat OCPI din data 05.09.2017 si o captura de pe google maps/earth. In arhiva pusa la dispozitie aceste doua imagini nu sunt incluse si in consecinta planul de situatie este incomplet. Se pot pune la dispozitie, ,va rugam, cele doua fisiere mai sunt mentionate, in timp util ? Multumim.

Raspuns :  Am atasat cele doua fisiere

 Va scriu in legatura cu documentatia incarcata pe website-ul concursului Foyer urban in fata Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" - am descarcat arhiva si parcugand materialele am observat ca din fisierul DWG pe care l-ati pus la dispozitie lipsesc imaginile atasate; GOOG 2.jpg si image-13.tiff

 As aprecia daca mi le-ati putea transmite prin e-mail pentru ca impreuna cu colaboratorii mei sa putem incepe elaborarea propunerii in vederea participarii la concurs.

Raspuns : Am atasat cele doua fisiere

1. As dori sa clarific daca inscrierea stabilita pana in data de 31 octombrie implica submiterea unor planse in format digital, sau doar formularul de inscriere pus la dispozitie? Intreb acest lucru deoarece formularul in cauza are un paragraf in care trebuie completat codul proiectului cu mentiunea ca deja l-am fi predat! 

2. Zona de studiu din fisierul D. Plan de situatie, este limitata strict la marcajul impus in desen? sau se poate depasi zona marcajului, nedepasind limitele terenului si aliniamentele! 

Raspuns :

5.1 Vezi raspunsul la intrebarea nr. 3

5.2 Intr-un caz ideal concursul de arhitectura ar fi trebuit sa surprinda o zona mult mai larga, probabil pana pe malul Dambovitei. In cazul nostru am optat sa limitam zona obligatorie de studiu la cea indicata pentru a corela efortul necesar dezvoltarii proiectelor cu timpul de desfasurare previzionat si capacitatea organizatorica actuala. Se poate admite depasirea lejera a limitelor propuse in masura in care conceptual se va contura astfel mai elocvent vreuna din propuneri.

intrebarea 1: Cum se face inscrierea la concurs si cum se face depunerea proiectelor? Exista un formular de participare care se completeaza cand te inscri sau cand depui proiectul?

Deasemenea pe siteul concursului la apasarea butonului de inscriere nu se intampla nimic, iar la apasarea butonului de TEMA incepe descarcarea formularului , atentie, de participare care imi cere acest cod de proiect si sa semnez cum ca am predat proiectul.

Intrebarea 2:  In fisierul dwg exista suprapuse doua imagini una care este planul cadastral avizat OCPI din data 05.09.2017 si o captura de pe google maps/earth. In arhiva pusa la dispozitie aceste doua imagini nu sunt incluse si in consecinta planul de situatie este incomplet. Se pot pune la dispozitie, ,va rugam, cele doua fisiere mai sunt mentionate, in timp util ? 

Raspuns :

6.1 vezi raspunsul la intrebarea 3

6.2 Am atasat cele doua fisiere

GOOG 2.jpg

image-13.tif

1. Este posibila o legatura fizica cu corpul existent?

2. Propunerea trebuie sa fie obligatoriu un spatiu deschis sau inchis/acoperit sau descoperit?

3. Care ar fi inaltimea maxima acceptata a propunerii?

4. POT / CUT ?

5. Daca pot fi puse la dispozitie planurile, sectiunile si fatadele corpului existent?

Raspuns :

Dezvoltarea propunerilor , atitudinea fata de valorile materiale si imateriale ale contextului , sunt proprii fiecarui participant. Concursul de idei are caracter de explorare ce poate excede limitele rigide ale legilor de urbanism , daca se justifica aceasta atitudine.

Organizatorul nu detine releveul cladirii, plansele din  A.C. sunt protejate de dreptul de autor al proiectanyului si de proprietate a detinatorului cladirii.

Atasat gasiti formularul de inscriere.

As dori sa stiu cand o sa primesc codul de concurs, sau ce trebuie facut pentru obtinerea codului.

Raspuns :

Inscrierea la concurs se poate face, in aceasta faza, prin completarea formularului anexat in documentatie si trimiterea la adresa de mail a secretariatului concursului, fara a mentiona codul de participare sau a fi semnat.

La depunerea proiectului de participare la concurs, asa cum este mentionat in Regulament, Formularul va fi predat in plic inchis , va contine Codul de concurs si va fi semnat.

Codul de concurs va fi compus de fiecare participant conform Regulamentului Concursului, va fi completat pe formularul final ce va fi introdus in plicul inchis ce va fi predat odata cu panourile de concurs. Acelasi cod va fi mentionat , in zona secretizata, pe fiecare dintre panouri.

Juriu

Juriul concursului  este format din 3 membri titulari și 1 membru supleant:

Membri titulari:

Membru supleant: arh Sidonia Teodorescu

Premii

Se acordă trei premii în valoare totală de 9500 lei:

Calendar

Lansarea concursului: 16 octombrie 2017

Înscrierea la concurs: din 18 octombrie 2017 până la 31 octombrie 2017, ora 16:00

Data limită a primirii întrebărilor: 27 octombrie 2017 ora 16:00

Data limită de difuzare a răspunsurilor: 31 octombrie 2017 ora 16:00

Data și ora limită pentru primirea proiectelor direct la secretariatul concursului sau trimise prin poștă/curier:

Data și ora deschiderii coletelor: 06 decembrie 2017, orele 11:00

Examinarea cerințelor formale ale proiectelor și întocmirea raportului comisiei tehnice, 1 zi: 06 decembrie 2017

Jurizarea proiectelor, 2 zile: 07-08 decembrie 2017

Anunțarea rezultatelor pe site-ul concursului: 11 decembrie 2017

Termen depunere contestații: 12 decembrie 2017

Termen de soluționare a contestațiilor: 13 decembrie 2017

Decernarea premiilor si vernisarea expoziției proiectelor: 15 decembrie 2017

Postarea galeriei de proiecte pe site-ul concursului: 20 decembrie 2017

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Naţională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Naţională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecţilor și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediţii, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanţarea proiectelor cu caracter cultural şi social ce au ca scop susţinerea obiectivelor incluse în statutul şi strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluţii pentru un anume loc şi/sau pentru un program de arhitectură, spaţii publice, oraşe sau aşezări rurale, amenajări, design grafic etc

UAR Itinerarii Culturale

Excursii organizate de UAR, atât pentru tineri cât şi pentru pensionari având ca însoţitori un ghid de specialitate arhitect desemnat de către UAR şi un ghid al agenţiei de turism pentru problemele de organizare.