Publicat: 29 mai 2018, ultima actualizare: 26 iunie 2018

Lansarea volumului „Confluențe Arhitecturale - In Honorem Professoris Nicolae Lascu”, 27 iunie, ora 17.00 în Calderon 48

Va invitam la lansarea volumului aniversar CONFLUENTE ARHITECTURALE dedicat lui Nicolae Lascu.

Volumul va fi prezentat de: prof. Ruxandra Demetrescu, prof. Sorin Alexandrescu

Miercuri, 27 iunie 2018, ora 17,00 Centrul de Cultura Arhitecturala a UAR, str. Jean Louis Calderon 48

Editura Ozalid

Confluențe arhitecturale

autori: Irina Băldescu, Alexandru Beldiman, Ioana Beldiman, Smaranda Bratu Elian, Anca Brătuleanu, Irina Calotă, Mircea Crișan, Rodica Crișan, Mihaela Criticos, Valeriu Eugen Drăgan, Teodor Octavian Gheorghiu, Amalia Gyemant, Liviu Ianăși, Augustin Ioan, Kázmér Kovács, Mădălina Lascu, Horia Moldovan, Anamaria Mortu, Petru Mortu, Sergiu Nistor, Carmen Popescu, Toader Popescu, Magda Teodorescu, Irina Tulbure, Ana Maria Zahariade

ISBN: 978-606-93327-5-7

colecția: Academia

an apariție: mai 2018

Colecția Academia cuprinde cărți ce sunt rezultatul unor cercetări doctorale și alte lucrări cu caracter academic.

Primul volum publicat în colecția Academia este Dincolo de centru. Politici de locuire în București (1910-1944), autor Irina Calotă. Cartea are la bază cercetarea pentru teza de doctorat a autoarei, susținută în 2013 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, realizată sub îndrumarea prof. dr. arh. Anca Brătuleanu. Teza de doctorat a fost restructurată și completată cu noi surse documentare. Cartea este prefațată de prof. dr. arh. Nicolae Lascu și are un rezumat în limba engleză. 

***

Volumul Confluențe arhitecturale este prilejuit de aniversarea domnului profesor Nicolae Lascu, la 70 de ani. Nicolae Lascu este doctor arhitect, profesor la departamentul Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM). De-a lungul timpului a predat cursuri de istoria arhitecturii și urbanismului, a îndrumat proiecte de diplomă și cercetări doctorale, a fost coordonator al studiilor doctorale la UAUIM, membru al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și autorul unor cercetări și lucrări importante în domeniul istoriei arhitecturii și urbanismului. A coordonat numeroase proiecte de cercetare, seminarii, conferințe și proiecte europene. Este coordonatorul proiectului european „Forcopar – Centru pentru formare la distanță, documentare și informare în arheologia industrială”. Volumul cuprinde contribuții din partea unor colegi de departament și a altor arhitecți, istorici de artă și filologi, iar textele abordează teme de teoria și istoria arhitecturii, protecția patrimoniului, istorie urbană, istoria artei și filologie.

Cuprins

Irina Băldescu: Stațiuni de vilegiatură la mare la 1900. Mode și modele urbane, între Lido la Veneția și Mamaia la Constanța

Alexandru Beldiman: Prietenul meu, Nicolae Lascu

Ioana Beldiman: Gânduri despre ansamblul statuar al Grotei Giganților din Parcul Carol

Smaranda Bratu Elian: Despre percepțiile și reprezentările timpului în poezia italiană barocă

Anca Brătuleanu: Victor Déznai. Un timișorean de anvergură europeană

Mircea Crișan: Monumentele istorice – între reglementări, principii și cutremure

Rodica Crișan: Reabilitarea patrimoniului construit

Mihaela Criticos: Modernitatea arhitecturală și modelul istoric

Valeriu - Eugen Drăgan: Memoria existenței clădirilor

Teodor Octavian Gheorghiu: Piața Daciei din Buzău, o piață „evolutivă”

Amalia Gyemant: Un „Regulament de Urbanism” avant la lettre: Impopulations Haupt Instruction

Liviu Ianăși: Învățând din Copenhaga

Augustin Ioan: A space of forbearance Ethnicity and architecture in a small romanian town

Kázmér Kovács: The Metaphor of Architecture

Mădălina Lascu: O reședință conubială

Horia Moldovan, Irina Tulbure: Hotelul Pannonia / Dacia din Satu Mare. O istorie în context

Anamaria Mortu, Petru Mortu: Palatul Poștelor, Telegrafelor și Telefoanelor

Sergiu Nistor: Exemple, excepții și modele în protejarea patrimoniului cultural românesc

Carmen Popescu: Different degrees of defying political control. Romanian architects facing the Communist regime

Toader Popescu, Irina Calotă: Planurile de sistematizare ale orașelor din România înainte de al Doilea Război Mondial

Magda Teodorescu: Portretul arhitectului la maturitate

Ana Maria Zahariade: De architectura libri decem. Note de lectură între timpuri

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc