Publicat: 12 aprilie 2016

Expoziție "de-a acuarela" - arh. Cosma Dunel, vernisaj 14 aprilie, ora 18.00 la CCA

Vă reamintim că joi, 14 aprilie, ora 18.00,
la Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR,
va avea loc vernisajul expoziției "de-a acuarela"
conf. dr. arh. Cosma Dunel

Dunel Cosma a făcut arhitectură, profesorat și artă căutând, într-o lume plină de vane vanități, o nouă deschidere într-o zonă a valorilor evanescente, unde alături de rapoarte și proporții, punct și contrapunct, se desfășoară, într-o altă geometrie, cântarea unei aceiași melodii, după o partitură cu aceleași note, dar cu „chei” diferite.

Privind expoziția lui Dunel Cosma, a fostului și admirabilului meu coleg de facultate și de catedră, m-au încercat, în afara trăirilor artistice, și unele sentimente legate de satisfacțiile pe care le are profesorul atunci când vede cum discipolul se realizează, ducându-i mai departe parte din strădania sa artistică.

Și mă gâdesc cu pioșenie și chiar cu mândrie la faptul că cel ce i-a pus în mână creionul și pensula a fost tatăl meu, pictorul Aurel Vasilescu, ”exilat” pentru decenii ca profesor la Școala de Arhitectură. Rezultatul pedagogic poate fi rezumat de michelangioleasca frază ”ci mâna care minții se supune”.

Sorin Vasilescu

Pentru Cosma Dunel spațiul înconjurător reprezintă o sursă inepuizabilă de subiecte. Sensibil prin structură, riguros prin formațiune, arhitectul ne oferă, în lucrările lui, atât experiențe și impresii vizuale cât și o demonstrație de măiestrie în manevrarea limbajului plastic. Desenul, caracterizat de arhitecturală rigoare, însoțit și potențat de culoare, transpare și vibrează sub tușele sigure de laviuri colorate.

Adrian Brăescu

Este dificil să faci acuarelă, este dificil să surprinzi o atmosferă, este dificil să faci peisaj sau arhitectură, dar dacă le faci pe toate cu inima devine totul atât de simplu și de autentic. Lucrările expuse aici au fost realizate în perioade diferite și sunt doar câteva la care am mai avut acces, multe sunt risipite prin trei continente, puține vândute, majoritatea dăruite cu drag și primite cu plăcere. Am învățat de la oamenii talentați pe care i-am apreciat și i-am iubit: profesorii Aurel Vasilescu și Niculescu, colegii Vladimir Popov, Bogdan Gheorghiu, Valentin Gheorghian, Vasile Marcu, Dan Vucicovici și nu în ultimul rând Ligia Podorean Egstrom, acum la apusul vieții și activității sper să nu-i dezamăgesc.

Mulțumesc Centrului de Cultură Arhitecturală al UAR și domnului profesor Mircea Ochinciuc pentru amabilitatea de a promova expoziția.

Cosma Dunel

Fotografii Alexandru și Rodica Panaitescu

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc