Publicat: 10 noiembrie 2013, ultima actualizare: 11 noiembrie 2013

Evenimente organizate de UAR la Sibiu - luni, 11 noiembrie


Vernisaj BIENALA DE ARHITECTURĂ BUCUREȘTI (BNAB) 2012

Filiala Județeană Sibiu a Uniunii Arhitecților din România (UAR) vă invită la cea de - a zecea ediție a BIENALEI NAȚIONALE DE ARHITECTURĂ BUCUREȘTI (BNAB) 2012 care se va desfășura pentru prima dată la Sibiu în perioada 11 - 20 noiembrie 2013, în Centrul de Informare Turistică din primăria nouă. Vor fi prezentate trei secțiuni ale BNAB 2012 : Memorabilis, Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural și Premiile juriului BNAB.

Denumit anterior Bienala de Arhitectură București (BAB), evenimentul reprezintă cel mai important eveniment profesional al "breslei" arhitecților organizat neîntrerupt din 1994. Bienala a avut un concept specific fiecărei ediții, propus de echipa curatorială ca un program cultural complex.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 11 noiembrie 2013, ora 16.00, în prezența: prof.dr.arh. Cristina GOCIMAN - curatorul și organizatorul general al BNAB, dr. arh. Viorica CUREA, președintele UAR, Astrid FODOR - viceprimarul Sibiului și arh. Mircea ȚIBULEAC - președintele Filialei Județete Sibiu a UAR.

Ora 18.00 :Lansare carteEstetica urbană de Titu POPESCU & revistaORAȘUL - Biblioteca Județeană ASTRA, Corp A, etaj 1

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Filiala Județeană Sibiu a Uniunii Arhitecților din România (UAR) așteaptă sibienii la două evenimente culturale care vor avea loc tot în data de 11.11.2013 :

Estetica urbană de Titu POPESCU face parte din colecția Academica a editurii Ecou Transilvan. Estetica urbană este determinată de creșterea și diversificarea aglomerărilor urbane și trimite la implementarea stării de frumos sau abaterea lor de la acest imperativ. Ea investighează structurile arhotectonice ale megapolisurilor și urmărește realizarea practică a cerințelor ideii de frumos. Estetica urbană are în vedere și kitsch-urile ambientale, mai ales cele apărute în timpul artei „realist socialiste".

Estetica urbană dă dovada grijii omului față de locul ales ca spațiu. Cartea nu este un tratat de estetică urbană, ci urmărește implicațiile pe care locuirea în spiritul frumosului le are în diverse zone comportamentale, în cadrul conviețuirii sociale; de pildă: sinceritatea, urbanism și urbanitate, violența limbajului, masacarada preotească, mediocritate, înjurătura la români, patriotism etc.

Cartea, editată de Nadia BACIU va fi prezentată pentru prima oară la Sibiu de arh. Ionel VITOC, președintele Fundației Culturale „CARPATICA" și de poetul Adrian POPESCU, redactor șef la revista literară „STEAUA".

Revista de cultură urbană ORAȘULeste tipărită de Fundația Culturală și de Caritate pentru Protecția Patrimoniului Cultural Național CARPATICA și-l are ca președinte pe arh. Ionel Vitoc. Publicația perseverează pe linia politicii de bun-simț promovată în paginile acesteia încă de la debutul ei în Cluj Napoca în 2012, în spiritul unei incisivități bine temperate și solid argumentate. ORAȘUL este o nouă invitație la lectură, o nouă provocare, cu un conținut mereu îmbogățit, ca într-o sculptură socială.

Despre revista ORAȘUL va vorbi sibienilor arh. Ionel VITOC, directorul revistei și scriitorul Mihai POSADA.

Ora 19.00 : Recital de pian: Mara BARDAC, Ana - Maya BRUMAR & Ștefan MARCU (Sibiu) - Sala Festivă - Biblioteca Județeană ASTRA, corp A, etaj 2. Intrarea este gratuită.

Ștefan MARCU și Ana - Maya BRUMAR sunt elevi ai "Scolii de Arte Play ", prima scoală de arte privată din Sibiu și sunt îndrumați de prof. Sanda Mihaela VULCU.

Ana - Maya BRUMAR este elevă în clasa a-III-a și este câștigătoare a mai multor premii din cadrul festivalurilor naționale și internaționale (Festivalul Internațional PRO PIANO Bucuresti, Festivalul "Prietenii Muzicii" din Iasi și Sibiu, Festivalul „Johann Sebastian Bach",etc). Ștefan MARCU este elev în clasa a-II-a și a obținut numeroase premii de excelență pentru interpretări la pian, cel mai recent fiind Locul II la Festivalul Internațional PRO PIANO București. Mara BARDAC este o pianistă talentată de 11 ani, premiată la festivalurile naționale de pian, cum ar fi ''Prietenii muzicii''din cadrul ''PRO PIANO ROMÂNIA'' cu premiul Special - Categoria B, dar și la cele internaționale: Festivalul Internațional pentru Compozitori și Pianiși Carl Flitsch.

Ultimul recital al celor 3 pianiști a avut loc luna trecută, pe scena Festivalului George Enescu, în urma unei invitații din partea organizatorilor Festivalului.

Organizatori: Uniunea Arhitecților din România (UAR) și Filiala Județeană Sibiu a UAR

Parteneri: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Hotel Continental Forum și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Școala de Arte Play

Parteneri Media: Radio TV Sibiu, Rondul de Sibiu, Monitorul de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Hermannstädter Zeitung, Rapsodia.

Sponsori: Ambient, Tondach.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc