Publicat: 26 mai 2013, ultima actualizare: 26 august 2013

Expozitie "Arhitecti romani creatori de patrimoniu cultural"

Institutul Cultural Roman si Uniunea Arhitectilor din Romania are placerea de a va invita la vernisajul expozitiei "Arhitecti romani creatori de patrimoniu cultural" care va avea loc pe 3 iunie ora 17:00 la sediul Institutului Cultural Roman - Aleea Alexandru nr.38, Bucuresti.

Evenimentul prezinta cele mai importante opere de arhitectura edificate intre anii 1869 si 1989, in cele 100 de panouri. Creatiile prezentate formeaza patrimoniul cultural construit national, component al patrimoniului cultural european. Conceptul acestei expozitii este evidentierea evolutiei temporale constante si de calitate a spatiului construit romanesc indiferent de vicisitudinile istoriei, razboaie mondiale, schimbare de regimuri politice, crize economice si financiare.

Aceasta expozitie isi propune punerea in valoare a patrimoniului arhitectural ca axa majora de dezvoltare culturala si totodata sublinierea contributiei arhitecturii la coagularea spiritului comunitar si la dezvoltarea identitatii nationale.

La manifestare vor participa personalitati ale vietii culturale, arhitecti, urbanisti, restauratori, arhitecti de interior, designeri, artisti plastici, muzicieni, scriitori, critici, teoreticieni de arta, membrii mediului academic si ai societatii civile.

Expozitia va fi deschisa in perioada 3-14 iunie 2013, intre orele 9-16.

Uniunea Arhitectilor din Romania a celebrat implinirea a 120 de ani de organizare profesionala si de invatamant superior de arhitectura in cadrul Bienalei Nationale de Arhitectura Bucuresti BNAB 2012, care a avut loc in perioada 15 octombrie - 15 noiembrie 2012.

Sfarsitul secolului al XIX-lea, marcat de formarea statului national roman modern si de edificarea institutiilor sale publice a facut necesara dezvoltarea unui corp profesional de profil. Primii arhitecti au studiat arhitectura mai ales la Paris, la Ecole de Beaux Arts, unul dintre absolventii straluciti ai acestuia fiind în anul 1883 Ion Mincu.

Arhitectii romani ai timpului au format la 26 februarie 1891 Societatea Arhitectilor Romani care pe 15 octombrie 1892 infiinteaza, sub tutela proprie, o scoala particulara de arhitectura care 5 ani mai tarziu devine Scoala Nationala de Arhitectura, finantata de stat, astazi Univeristatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti.

expozitie ICR iunie 2013

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc