Publicat: 28 aprilie 2017

F. L. WRIGHT în California, 29 aprilie, ora 10.30, Sala Frescelor

Vom continua calatoria prin lumea lui F. L. Wright sambata, analizand in detaliu toate cladirile marelui arhitect construite in California.
In California au activat multi arhitecti importanti, unii chiar fosti studenti / colaboratori ai lui Wright, cum ar fi austriecii Rudolph Schindler si Richard Neutra. Neutra a lucrat pentru Wright doar pentru un scurt timp, insa Schindler a avut un rol foarte important, fiind implicat, spre exemplu, in realizarea proiectului Hollyhock House (imaginea de sus din afis), in timp ce Wright era in Japonia, construind Hotelul Imperial. 

Insa nici Schindler, nici Neutra, nu au avut legatura optimist panteista a lui Wright cu pamantul si soarele Californiei. Sigur, acest "romanticism" al lui Wright poate sa para, unora, oarecum desuet, aceasta credinta in pamant si soare, fiinte ale asfaltului asa cum suntem noi, azi, in buna masura.

Iar "nationalismul" lui Wright poate fi si el considerat oarecum retrograd, daca ne gandim ca el credea intr-o arhitectura Americana, cu "A"mare, asa cum Natura era cu "N" mare, pentru el... asta nu l-a impiedicat insa sa fie extrem de critic la adresa "mobocratiei" pe care o vedea crescand exponential, in acesta America care pentru el, la nivelul dezideratelor, ar fi trebuit sa fie cu totul altfel decat cea descrisa, funest, de Aldous Huxley in "Brave New World".

Dspre aceste lucruri si multe altele o sa vorbim cand ne vom intalni din nou, in acest omagiu amplu cu ocazia celor 150 de ani de la nasterea sa.


Va multumesc si va astept.
Dan Coma

Si am vesti interesante: domnul Aaron Betsky, directorul scolii de arhitectura Taliesin West si Taliesin East din Statele Unite (scoala fondata si construita de Wright in doua locatii, Arizona si Wisconsin) a fost de acord sa dialogheze cu noi prin Skype, la o data pe care o voi anunta. De asemenea, si-a aratat interesul sa vina la Mincu, daca invitat... ar fi frumos, fiindca e o persoana importanta in arhitectura, daca e sa mentionam doar faptul ca a fost directorul Bienalei de la Venetia din 2008.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc