Publicat: 4 noiembrie 2019

Ghidului de Arhitectură Eclezială

Ne face o deosebită bucurie să vă invităm la un prim eveniment dintr-o serie dedicată Ghidului de Arhitectură Eclezială, proiect strategic al Ordinului Arhitecților din România, care-și propune să promoveze proiectele noi de biserici ca instrumente majore ale spațiului public și să le orienteze corect către specificul local și confesional.Evenimentul încearcă să răspundă unor întrebări cheie, precum: Poate fi îmbinată tradiția arhitecturii ecleziale ortodoxe cu tehnica betonului armat? Când, cum și de ce a apărut ideea de biserică-tip? Cum poate fi percepută contribuția creatoare a arhitectului în construcția unui lăcaș de cult? Poate exista o viziune unitară în ce privește construirea și decorarea murală a unei biserici, care să le articuleze într-un ansamblu coerent? În ce tipologii arhitecturale se încadrează bisericile ortodoxe edificate în România interbelică și comunistă?

Dezbaterea la care vă invităm, constând într-o masă rotundă urmată de discuții libere, se va focaliza asupra unui studiu de caz extrem de relevant și anume cele peste 100 de biserici proiectate de către Dimitrie Ionescu Berechet, arhitectul șef al Patriarhiei Române între 1930 și 1963, dar va urmări și popasuri relevante în arhitectura eclezială românească din sec. al XIX-lea, din perioada interbelică și din cea post 1989.

Vor participa: Ana Maria Goilav, Ștefan Ionescu Berechet, Augustin Ioan, Horia Moldovan, Dan Ionescu și Hanna Derer.

Evenimentul ce va avea loc în data de 6 noiembrie 2019, orele 18.30-20.30 în Sala Frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, str. Academiei 18-20, este organizat de Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecțior din România și Universitatea de Arhitectură și Urbansim Ion Mincu

Dezbaterea va fi precedată de o expoziție găzduită în holul Sălii Frescelor, ce prezintă planșe de arhitectură, fotografii de epocă și fotografii actuale, ce ilustrează numeroase lucrări din portofoliul arhitectului D. Ionescu Berechet. Expoziția poate fi vizitată în perioada 29 octombrie-7 noiembrie.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc