Gradini Pierdute

Uniunea Arhitectilor din Romania, Observatorul Urban si Facultatea de Urbanism, UAUIM, prin autorul proiectului cultural dr. arh. Cerasella Craciun, alaturi de studenti ai Sectiei Amenajarea si Planificarea Peisajului, va invita in perioada 7 decembrie 2009 - 12 ianuarie 2010, sa participati la expozitia „GRADINI PIERDUTE". Vernisajul va fi insotit de o masa rotunda si va avea loc in data de 7 decembrie 2009, ora 18, la Galeria „Octav Doicescu", din Calea Victoriei, nr. 126.

Gradini Pierdute

Proiectul Cultural „GRADINI PIERDUTE", se inscrie in cercetarile aplicate in domeniul istoric, urban si peisagistic, concretizate printr-o suita de studii focalizate pe problematica acuta a descresterii suprafetelor de spatii verzi, cercetare realizata prin studiul arhivelor si a planurilor istorice evolutive ale Municipiului Bucuresti, din trecut, pana astazi. Cercetarea se bazeaza pe studii istorice ale unor gradini disparute total/partial, evidentierea extinderii si descresterii suprafetei de spatiu verde in ultimele decenii, studiul cartografic(in limita informatiilor documentare, de arhiva), precum si a fragmentelor de vegetatie care s-au pastrat, prin analiza existentului in prezent.

Finalitatea cercetarii este informarea, co-interesarea si responsabilizarea cetatenilor in aceasta problema, atentionarea administratiilor locale si centrale asupra agresivitatii si diminuarii cantitatii si calitatii spatiului verde din Bucuresti, precum si radiografierea- in vederea unor propuneri viitoare - a unui sistem coerent metabolic al spatiilor verzi.Studiul poate sta la baza unor posibile viitoare legislatii si metodologii de elaborare a documentatiilor de urbanism de tip peisagistic, deocamdata inexistente in peisajul romanesc.

Exemplele de gradini cercetate si prezentate in proiectul-expozitional, au fost alese pentru ca sunt reprezentative pentru tipologii diferite: gradina simbol, reprezentativa, publica/semipublica/particulara, gradina monastica sau de loisir si divertisment.

S-au propus spre cercetare gradinile din zona centrala actuala a Municipiului Bucuresti: RaSca, UniversalA / UniversitATii, BArATiei, DOMNEASCA, OteteleSanu, BLANDUZIEI, GRADINA CU CAI, UNION Si GRADINA SUTU.

Proiectul va fi continuat printr-o suita expozitionala pe tema Gradinilor Pierdute, situate in arealul din vecinatatea zonei centrale a Municipiului Bucuresti, din zona metropolitana a capitalei si prin extindere ulterioara in zona „vechiului ideal" propus de Centura Verde,in Judetul Ilfov sau in alte zone ale tarii, unde exista un mare numar de gradini istorice ale palatelor si conacelor romanesti.

conf. dr. arh. CERASELLA CRACIUN
Coordonator Sectia Amenajarea si Planificarea Peisajului,
din Facultatea de Urbanism,
Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu" Bucuresti

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc