In Memoriam arh. Andreea Hasnaș 1949-2018

Veneția se scufundă, desen de arh. Andreea Hasnaș

Familia îndoliată și prietenii îndurerați anunță cu profundă tristețe dispariția arhitectei Andreea Hasnaș. Absolventă a Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” București, promoția 1974, în anul 1981 obținea din partea UCIR diploma de Scenograf, iar în 2001, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, doctoratul în arhitectură cu teza: "Spirit și graphie în arta spectacolului".

Cariera sa de peste patru decenii s-a desfășurat cu binemeritat succes în mare parte sub semnul efemerului, realizând, în afară de opere de arhtiectură, scenografii și costume pentru zeci de filme (lung sau scurt metraje, producții TV) și piese de teatru și music-hall.

Creativitatea sa debordantă s-a împlinit prin realizări guvernate întotdeauna de o rigoare și corectitudine profesională și profesionistă, pe care o cerea, și, mai ales, o impunea tuturor celor cu care a colaborat.

Eforturile sale au fost recompensate de numeroase premii și selecții la festivaluri internaționale de prestigiu: Selecție Cannes (2000, 1994); Premiul UNITER (1994); Premiul UCIN (1978, 1982, 1983, 1985, 1986, 1987, 1992, 1994, 1995); Marele Premiu ex-aequo la Festivalul de Film Pesaro, Italia (1994); Premiul Special Firesci, Troia, Portugalia (1994); Mențiune Specială a Juriului la Festivalul de Film OCIC, Amiens, Franța (1994); Festivalul de Teatru și Film Arezzo, Italia (1993); Selecție la Festivalul de Film San Sebastian (1990); Premiul Targa d'Oro la Festivalul de Film Avelino (1984); Premiul Juriului la Festivalul Filmului San Remo (1983).

Din anul 1994 s-a dedicat la UAUIM și formării de noi generații de arhitecți cu dedicare către scenografie și costum, captivând promoții întregi cu analizele sale asupra peliculelor ce au marcat cinematografia universală. În cei peste 23 de ani ca dascăl, a împărtășit din cunoștințele și înțelepciunea sa și tinerilor studenți de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”, de la Facultatea de Arhitectură a Universității Spiru Haret, unde a fost și Decan, și de la Universitatea Națională de Arte București.

O mare DOAMNĂ, plină de feminitate, a luat de la androginul său prenume o mare putere de luptă în viața profesională, izbândind și impunându-se în meserii (sau funcții) tradițional ale bărbaților – Arhitect, Scenograf, Decan -.

A pierdut, însă, cea din urmă luptă, cu o boală necruțătoare, dar nu trebuie uitat și lumea în care a trăt și în care a învins, mărturisind:

Nu credeam să ajung să mărturisesc cu glas tare din Amvonul acestei Școli dragi mie, că sunt fiică de deținut politic condamnat la 18 ani detenție grea și confiscarea totală a averii personale pentru infracțiunea de activitate intensă contra clasei muncitoare și miscării revoluționare prev. art. 193-1 alin.3 c.pen. și la 20 de ani muncă silnică și la 10 ani degradare civică pentru infracțiunea de uneltire contra ordinei sociale prev. de art. 209 pct. 1 alin. 1 c. p. cu aplicația art 101 c. pen.

Suntem urmașii unei întregi generații de Martiri jertfiți pentru Demnitate și Libertate.

Ei au sfințit Pământul Românesc cu Pătimirea lor.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Cei care doresc sa îi aducă un ultim omagiu o pot face miercuri 10 ianuarie 2018 începând cu ora 10.00 la Biserica Sf. Visarion, strada I.C. Visarion nr.13.

Slujba de înmormântare va avea loc miercuri 10 ianuarie 2018 la ora 12.00 iar înmormântarea la cimitirul Bellu Ortodox, în jurul orei 13.45.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc