In memoriam arh Dan Hanganu - miercuri 18 octombrie, orele 15.00 - moment de reculegere, 16.30 - slujba de pomenire, 18.00 - conferinta

Dupa cum stiti, Dan Hanganu a murit pe data de 5 octombrie, anul asta.

Poate ca rostul mortii e acela de a ne da sansa sa evaluam un trecut, poate un "trecut" care nu trece... Dan Hanganu a fost un arhitect foarte bun... poate un arhitect mare... mi-e greu sa ma pronunt, fiindca inca continui sa-i studiez opera.

Insa un lucru e sigur: a fost cel mai important, cel mai "realizat" arhitect roman pana acum... daca un oras ca Montreal a fost in doliu la moartea sa, declarandu-l arhitectul care si-a pus amprenta asupra orasului intr-un mod foarte intens, asta spune multe... cate orase din lume se pot "mandri" cu doliul purtat la moartea unui arhitect ? Nu multe... Iar acest arhitect roman a emigrat din Romania doar in 1970... si iata ca in 2017 Montreal, la moartea sa, a fost in doliu... nu e emotionant ? Nu e usor... nu e usor deloc sa faci un oras ca Montreal sa te omagieze in acest fel... si nu singurul. 

Trebuie sa fim mandri ca un arhitect ca Dan Hanganu s-a nascut in Romania. Da... si sa fim impulsionati sa incercam si noi sa ne ridicam la un nivel asemanator... fiindca se poate... La mai putin de doua saptamani de la moartea sa va invit sa-i contemplam munca in detaliu... si sa invatam... cu modestie si mandrie, simultan. 

Va multumesc si va astept. 

Dan Coma

ADIO, Dan HANGANU 
Cu durere, UAR anunta ca cel mai apreciat si mai premiat arhitect roman s-a stins, in aceasta dupa-amiaza, la Montreal.

Gandurile si dragostea, solidaritatea si compasiunea noastra se indreapta catre Anca si fete.

Pe TUCU l-am iubit cu toti, fiecare in felul nostru, pe TUCU l-am admirat cu toti si pentru noi toti el era reperul, judecatorul, povestitorul cand aveam o sarbatoare a arhitecturii. Eram mandrii sa-l cunoastem, sa-i stam alaturi, sa-l ascultam vorbind despre arhitectura. Datorita notorietatii, reputatiei si farmecului sau, in 1990 la Montreal, UAR a fost iertata de datorii si reprimita in Uniunea Internationala a Arhitectilor in ovatiile participantilor in picioare.

A fost cunoscut in lumea intreaga, a fost apreciat si respectat. Dar despre opera lui vom vorbi de maine incolo. 
Deocamdata nu este decat durerea. 
Un gand pios, o ruga indurerata, o calda imbratisare familiei greu incercate.

Dumnezeu sa-l odihneasca!


Dan Hanganu, unul dintre cei mai de seamă români din Canada și unul dintre cei mai apreciați și premiați arhitecți români la nivel internațional, a încetat azi din viață la Montreal, la vârsta de 78 de ani.

Născut în 1939 la Iași, Dan Hanganu s-a bucurat de o carieră prolifică, petrecută începând cu 1970 pe tărâm canadian. Numele său este legat de crearea unor clădiri originale și îndrăznețe în Quebec, precum studioul Cirque du Soleil, turnul de birouri Hydro Quebec, mănăstirea Saint-Benoît-du-Lac, Muzeul de arheologie și istorie Pointe-à-Callière, Școala de Înalte Studii Comerciale din Montreal sau Pavilionul de Design de la UQAM, restaurarea clădirii Centrului de Arhive din Montreal, care datează din secolul al XIX-lea, și renovarea Teatrului du Nouveau Monde. Astfel, „cu amprenta sa singulară, arhitectul Dan Hanganu a contribuit în mod inteligent și responsabil la fasonarea țesutului urban al orașului Montreal”, după cum aprecia Ordinul Arhitecților din Quebec, care în 2009 i-a decernat Medalia de Merit.

Domnul Hanganu a fost profesor universitar la Universitatea McGill și la Université de Montréal, membru al Ordinului Național al provinciei Quebec, Doctor Honoris Causa în arhitectură al Universității Laval și Doctor Honoris Causa în arhitectură al Universității București

În aprilie 2008, i-a fost conferită medalia de aur a Institutului Regal de Arhitectură din Canada, atât pentru activitatea sa personală, cât și pentru cea academică. Medalia respectivă reprezintă cea mai înaltă distincție acordată în domeniul arhitecturii în Canada

În 2009 a fost recompensat cu Ordinul Canadei „pentru contribuția sa de arhitect recunoscut internațional și cea de profesor și mentor”. Ordinul Canadei, instituit în 1967, reprezintă cea mai înaltă distincție civilă a țării, acordându-se celor care de-a lungul vieții au contribuit la crearea unei societăți mai bune. 
România i-a acordat Ordinul Steaua României în grad de Cavaler și Ordinul național pentru merit în grad de Comandor. 

Câteva articole din presa canadiană despre Dan Hanganu:
http://www.lapresse.ca/…/01-873359-dan-hanganu-tete-forte-d…

http://www.lapresse.ca/…/200…/03/01-873357-hanganu-selon.php

http://ici.radio-canada.ca/…/cultu…/2015-2016/chronique.asp…

(preluat de pe pagina de facebook Accent Montreal)

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc