In Memoriam Dorin IORMEANU–DIMITRIU (1942, Craiova - 2016, Paris)

Dorin IORMEANU – DIMITRIU s-a nascut în 1942, în Craiova. Artist plastic, designer, arhitect și cercetător, el este autorul originalului proiect arhitectural „Delta – Orașul viitorului”, promovat și sprijinit de savantul Henri Coandă. După moartea acestuia, Iormeanu a ales calea exilului și s-a stabilit în Franța, în prezent având dublă cetățenie. Până la revenirea sa în țară a avut o intensă activitate în arhitectură și arte frumoase. Firma sa de amenajări interioare, design și inginerie a realizat o serie de proiecte importante în Europa și Africa, în special în Nigeria, din 1974 până în 1996. Din 1997 s-a dedicat exculsiv artelor – sculpură, pictură, grafică, arte decorative și interior, scrisului.

Dorin Iormeanu a absolvit în 1964 „Institutul de Arhitectură și Planificare Urbană”, iar în 1971 Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” șef de promoție, „magna cum laude”, Facultatea de Arte Decorative – secția Metale. În 1980 și-a luat doctoratul la Paris, cu teza „Principii funcționale și concepte estetice în arhitectură și proiecte urbane”. În perioada 1962 – 1987 a participat la o serie de expoziții de artă în București, Varșovia, Milano, Lausanne, Koln, Bonn, Moscova, Orly și Paris. Expoziții personale de pictură, grafică, sculptură ( în fier, oțel și bronz ) și proiecte de arhitectură a vernisat în perioada 1967 – 1997 la: Craiova, Eforie – Nord, Mangalia, București, Beirut, Benin City, Londra, Paris, Cadiz, Abuja și Lagos. A executat lucrări monumentale (ceramică, metal, picturi murale, grupuri sculpturale, etc. ) în București, Mamaia, Sofia, Beirut, Tel – Aviv, și Lagos. De asemenea a realizat o altă serie de lucrări artistice pentru colecționari particulari din Franța, Anglia, Liban, Spania, Grecia, Nigeria, SUA și Brazilia. În domeniul arhitecturii, Dorin Iormeanu a executat proiecte și a realizat lucrări de construcții și amenajări interioare în București, Tyr, Lagos, Benin City, Badgarz, Abuja, Cadiz, etc. De asemenea în perioada 1971- 1997, Dorin Iormeanu a desfășurat activități manageriale ( ca asociat, distribuitor sau președinte de Consiliu de Administrație ) în mai multe firme de construcții, design, consultanță, cercetare sau arhitectură din Nigeria, SUA, Franța, Marea Britanie. În perioada 1994 – 1997 acesta a ocupat fotoliul de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno – Nigeriene.


Printre principalele lucrări de arhitectură realizate de numără: sediul central din Lagos al societății „BRITISH AMERICAN INSURANCE” ( clădire de tip self – suficient construită într-o zonă lagunară din apropierea Atlanticului, dată în exploatare în 1994 ); statul turistic „EL CONJUNTO YOREAL” ( 28 vile, bungalouri, hotel cu grădini suspendate, spații comerciale, restaurante etc.). Spania mediteraneană, municipiul San – Roque, Gibraltar – dat în exploatare în 1985."
Dorin IORMEANU – DIMITRIU a decedat la Paris dupa o lunga suferinta. Incinerarea a avut loc la Cimitirul Père-Lachaise, 14 octombrie 2016.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc