Publicat: 9 iulie 2021

Școala de Vară „LIMITE…. ÎN LUMEA VECHE, ÎN SATul nostru”

Parteneriat al Asociației Culture Reserve cu UAR - Uniunea Arhitecților din România

O călătorie în căutarea limitelor lumii vechi pentru înțelegerea prezentului

Asociația Culture Reserve a încheiat un parteneriat cu UAR - Uniunea Arhitecților din România pentru Școala de Vară „LIMITE…. ÎN LUMEA VECHE, ÎN SATul nostru” ce presupune cercetarea aplicată a două generații de studenți arhitecți juniori ai Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București.

Studenții, care s-au format în perioada pandemiei – formare tradusă în limite impuse și contacte reduse cu realitățile arhitecturale – vor fi îndrumați de o echipă de arhitecți, specialiști și autori de proiecte, conferințe și articole cu vizibilitate internațională pentru a transpune formele primordiale pentru universul vernacular al satului în picturile expuse în Muzeul Național Brukenthal, după ce, anterior, le-au descoperit în universul fizic al Muzeului ASTRA. Totul îmbracă forma unei educații nonformale, pluridisciplinare, orientate către cultura vizuală.

„Limitele, ale satului sau locuinței, sunt delimitări care au îmbrăcat forme diverse, care au trecut peste pandemii și epidemii… învățăm din trecut cum s-au raportat predecesorii noștri la limite lor, când și de ce au apărut limite și cum au devenit ele parte din viața tuturor prin definirea și transmiterea unor modele. Ultimii doi ani au schimbat percepția lumii în pandemia SARS-CoV-2 și au venit cu particularitatea împingerii locuirii LA LIMITA - au repoziționat individul și familia în spațiul intim al locuinței și în spațiul public, aspect survenit după un secol de detașare, de dezmembrare a intimității și de negare a necesitații absolute a spațiului privat. Discuția despre limite aduce în centrul atenției patrimoniul material vernacular construit ca un exponent al relațiilor și atitudinilor, un delegat universal care și-a dovedit rezistenta și integritatea în trecut,” spune Dr. Arh. Ana Maria Crișan, președinte al Asociației Culture Reserve și coordonatorul acestui proiect.

Pe parcursul școlii de vară, studenții vor acumula competențe noi și vor asimila informații care îi ajută în construcția lor de viitori arhitecți. Deschiderea patrimoniului material construit pe un alt palier de înțelegere, în urma exercițiilor cu studenții pune baza unor posibile viitoare exerciții aplicate, atât cu studenții cât și cu publicul larg.

Studenții vor realiza un material grafic de sinteză, ilustrând lumea satului în limite – diagrame, schițe, corelate cu un inventar fotografic de referință. La finalul școlii de vară, echipa de coordonare va relua materialul, îl va resistematiza și așeza într-o formă relevantă și lizibilă de către publicul larg. Rezultatele proiectului vor fi prezentare în cadrul Anualei de Arhitectură de la București 2021 într-un sistem integrat de expoziție și comunicare științifică, iar ulterior se dorește reluarea prezentării, ca expoziție temporară în cadrul Muzeului ASTRA.

„Proiectul are potențial de reluare periodică (anuală) prin urmărirea modificării limitelor pe perioada de influență a pandemiei cu SARS-CoV-2. Ulterior, prin deschiderea sa către comunitățile locale pe baza unor activități de weekend de descoperire și reintegrare a spațiului personal, se poate construi un program de dezvoltare locală ce vizează experimentarea unei vieți domestice simulate în aer liber, o deschidere către patrimoniul expus,” a descris Ana Maria Crișan.

Acest tip de intervenție stă la baza conservării și asigurării continuității valorilor și tradiției. Aceasta înțelegere și experimentare intuitivă este în fapt un mecanism de deschidere al universului satului către comunitatea locală și, în același timp, un mecanism de înțelegere pe un alt palier al pieselor din ansamblul muzeal, putând fi aduse în discuție în lumea noastră.

DATE PROIECT

Titlu: LIMITE... ÎN LUMEA VECHE, ÎN SATul nostru

Tipologie: ȘCOALA DE VARĂ 

Titlu/subiect: LIMITE…. ÎN LUMEA VECHE, ÎN SATul nostru

Categorie:  educație non-formala, pluridisciplinară, orientată către cultura vizuală

Unde: în SIBIU, Muzeul ASTRA și Muzeul Național Brukenthal

Perioada: 12-25.07.2021 (12/07/2021-18/07/2021 in situ, 19/07/2021-25/07/2021 on line)

Organizator:  CULTURE RESERVE ONG

Parteneri Strategici: UAUIM (Universitatea De Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București), Anuala de Arhitectură-OAR Filiala București, Uniunea Arhitecților din România-UAR;

Parteneri Gazda: Muzeul ASTRA, Muzeul Național Brukenthal

Adresat: studenților arhitecți din anul 1-2 de studiu;

Susținut de: o echipă pluridisciplinară

Forma: periodică/aflat la prima ediție

Capacitate: 60 de studenți

Un proiect gândit de:  CULTURE RESERVE

Organizatori: lect.dr.arh. Ana Maria Crișan, lect.dr.arh. Alexandru Crișan,

Cu participarea lectorilor invitați: lect.dr.arh. Ionuț Nedelcu, lect.dr.arh. Ana Vesa-Dobre, drd.arh. Radu Tirca, drd.arh. Amalia Enache, drd.arh. Ștefania Hirleață, trainer Christine Vișcoțel, arh. Raluca Boroș, dr.ing. Mihai Bădilă, ing. Ștefan Roșca.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc