Publicat: 18 octombrie 2017

Asociația Română de Dreptul Construcțiilor organizează în data de 27 octombrie 2017, la București, a treia ediție a Conferinței științifice ”New Perspectives in Construction Law”

Asociația Română de Dreptul Construcțiilor organizează în data de 27 octombrie 2017, la București, a treia ediție a Conferinței științifice ”New Perspectives in Construction Law”. Dezbaterea din acest an se va axa pe tema “Implementarea BIM în proiectele de construcții”.

În industria construcțiilor, valoarea adăugată este dată de proiectare, construire și apoi operarea într-un mod eficient a clădirilor și a instalațiilor aferente. Acest lucru face ca ”produsul” finit să fie în centrul atenției pentru toate părțile implicate în proiect. În același timp, condițiile din ce în ce mai stricte de pe piața construcțiilor, cerințele clienților și tehnologiile avansate determină dorința unei informații bine structurate pentru a proiecta, construi și gestiona proiecte de construcții de succes. Menținerea și comunicarea între factorii implicați a fost și va rămâne o provocare, iar din acest punct de vedere, BIM este în prezent cea mai bună tehnologie disponibilă pentru a structura informațiile unui proiect cât mai bine și mai util pentru persoanele care o utilizează, cât și pentru o gamă largă de sisteme computerizate, în final pentru a sprijini activitățile tuturor membrilor unei echipe de proiect.

BIM (Building Information Modeling) este conform unora un tip de software. Alții consideră că BIM este modelul virtual 3D a clădirilor. Alții ca este un proces sau ca nu este nimic mai mult decât colectarea tuturor datelor dintr-un proiect de construcție si organizarea lor într-o baza de date ușor de interogat, atât într-o formă ”vizuală”, cât și într-una numerică. Putem spune cu siguranță că, BIM este tot ceea ce am enumerat anterior și mult mai mult…

Speakerii invitați să participe la Conferința din acest an vor vorbi despre implementarea cu succes a BIM într-o gamă largă de tipuri de proiecte, în toate fazele ciclului de viață, de la ideea de proiect și până la managementul acestuia și de oportunitatea de a impune prin legislatia din domeniu utilizarea BIM în proiectele publice, după modelul britanic, german sau italian.

Alături de principala temă, aceea a implementarii BIM, vor fi abordate și teme de actualitate precum metode de rezolvare a disputelor în construcții, modelele de contracte (administrative, civile sau formele standard), reglementările privind autorizarea lucrărilor de construcții sau calitatea acestora.

Cea de-a treia ediție a Conferinței „New Perspectives in Construction Law” va fi deschisă de apreciați speakeri internaționali și români din mediul academic și profesional, iar evenimentul va continua cu o sesiune de lucru oferită de specialiștii în BIM, atât din România cât și din străinătate, în încercarea de a aborda provocările pe care le presupune acest domeniu, unde suntem și unde vom fi peste câțiva ani. Conferința va presupune de asemenea, organizarea unui Academic Forum, în cadrul cărora vor fi prezentate lucrările științifice înscrise la această ediție.

Nu în ultimul rând, evenimentul își propune să ofere un spațiu de networking pentru profesioniști din domeniul construcțiilor, motiv pentru care, va fi organizat un workshop care va reuni atat teoreticieni, dar mai ales apreciați practicieni.

Evenimentul se va desfășura la sediul Universității Tehnice de Construcții București din Bulevardul Lacul Tei 124

09:00 – 09:30 – Înregistrare participanți

09:30 – 11:30 – Sesiune Deschidere

11:30 – 11:45 – Coffee break

11:45 – 13:00 – Sesiunea Plenară

13:00 – 14:00 – Prânz

14:00 – 15:15 – Sesiune de Lucru

15:15 – 15:30 – Coffee break

15:30 – 17:00 – Sesiune de Lucru

19:30 – Cină

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc