Publicat: 20 martie 2017

O casa pentru Dinu Lipatti

Pe data de 19 martie, dupa calendarul vechi, s-au implinit 100 de ani de la nasterea marelui pianist roman Dinu Lipatti.

Nu patriotismul ne impinge spre aceasta celebrare, sau nu doar el, ci EXCELENTA.  

Daca ascultati prin link-ul de mai jos ultimul sau recital, cu doar trei luni de zile inainte sa moara (stiind ca era foarte bolnav) la doar 33 de ani, veti intelege de ce am folosit cuvantul excelenta. 

Cineva, comentand acest recital, l-a dscris pe Lipatti: The King of Pianists. 

Cum sa-l comemoram pe acest mare artist? Va propun sa o facem prin arhitectura.

Sa ascultam muzica lui si sa ne imaginam o cladire... o "casa" pentru Dinu Lipatti... folosesc cuvantul "casa" in sensul generic cel mal larg. Poate sa fie un pod peste o apa, o gradina, o sculptura, un poem chiar... orice... care sa-l comemoreze pe Lipatti.

Dar as prefera sa fie o "casa", un "ceva" arhitectural care sa exprime spiritul muzicii sale. 

Arhitectura a fost intotdeauna intim legata de muzica, ambele fiind considerate arte abstracte, spre deosebire de artele plastice... ambele folosind matematica... PIATRA si SUFLET - UNITI-LE! 

Iata o ocazie din cele mai bune! UNITI-LE! 

Va multumesc, 

Dan Coma 

Insa dupa ce am scris textul de mai jos, pentru o competitie "de idei", am descoperit ca exista deja o CASA LIPATTI, care insa e cam neglijata si care, se pare, o organizatie vrea sa o cumpere si sa o transforme intr-un muzeu Lipatti. Si atunci m-am gandit: de ce sa nu faca arhitectii asta? Eu cred intr-o arhitectura militanta si intr-o arhitectura corectiva. Asa ca va invit sa trimiteti idei pentru o posibila interventie "contemporana" pentru a crea un Muzeu Dinu Lipatti pe Bul. Lascar Catargiu nr. 12 in Bucuresti, acolo unde exista deja Casa Lipatti si in fata careia voracele capitalism a plantat un anunt electronic oribil care e inalt cat casa si care nu face cinste locului. Va invit sa protestam... si sa imaginam ceva mult mai demn si mai incitant. 


Toate proiectele primite le voi prezenta intr-o expozitie la Viena, in Austria, in luna august, intr-un festival de arhitectura international pe care-l voi organiza la galeria Hinterland.

Proiectul castigator va primi, ca premiu, o excursie gratuita la Viena timp de o saptamana, exact in perioada cand expozitia va avea loc.

 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc