Publicat: 15 ianuarie 2018

Asociația Istoria Artei prezintă proiectul „Patrimoniu românesc, influențe europene”, miercuri, 31 ianuarie, ora 18:30, în Calderon 48

Comunicat de presă

Asociația Istoria Artei organizează o serie de manifestări culturale, în cadrul proiectului „Patrimoniu românesc, influențe europene”, prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale 2018.

2018 este sărbătorit și ca „Anul european al patrimoniului cultural”, dorindu-se creșterea înțelegerii publicului larg în direcția valorificării și protejării patrimoniului precum și a implicării fiecărui cetățean, a descoperirii valorilor naționale și a bogăției influențelor europene. Continuând cercetările de arhivă dedicate celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, ne dorim să evidențiem influențele majore pe care le-au avut o serie de creatori de arhitectură sosiți în țara noastră sau români formați în străinătate, conturându-se două tendințe majore: într-o primă etapă influența vieneză și prusacă, urmată apoi și cea de franceză.

Activitățile desfășurate în perioada 15-31 ianuarie sunt: cercetare de arhivă și pe teren, digitizarea unor planuri și schițe pe www.arhivadearhitectura.ro, organizarea de ateliere de istoria arhitecturii pentru elevi,  editarea și tipărirea unei broșuri și a unor cărți poștale, distribuirea lor gratuită, organizarea unor conferințe publice de prezentare a rezultatelor proiectului și a publicațiilor de istoria arhitecturii realizate de Editura Istoria Artei. Toate acestea continuă seria evenimentelor de promovare a unor personalități ale arhitecturii noastre, de valorificare a patrimoniului construit și de atenționare asupra stadiului precar în care se găsesc astăzi multe dintre clădirile realizate în secolul al XIX-lea.

Joi, 18 ianuarie, ora 18:30, Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu, Bulevardul Ion C. Brătianu 2 

Marți, 23 ianuarie, ora 18:30, Librăria „Mihai Eminescu”, Bulevardul Regina Elisabeta 16 

Miercuri, 31 ianuarie, ora 18:30, Uniunea Arhitecților din România, Strada Jean-Louis Calderon 48 

Echipa proiectului: istoric de artă Oana Marinache, istoric Alina Havreliuc, fotograf și grafician Cristian Gache, restaurator Ioana Olteanu, urbanist Andrei Popescu, arhitect Irina Criveanu, restaurator Maria Dumbrăvicean

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, Asociatia DAR Development, școli și licee

Participarea și materialele distribuite la evenimente sunt gratuite.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerul Culturii și Identității Naționale

Pentru mai multe detalii despre proiectele Asociației-Editurii Istoria Artei:
http://asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/
www.eia.ro
www.arhivadearhitectura.ro
https://www.facebook.com/events/1585506218183200/ 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc