Publicat: 25 septembrie 2023

Simpozionul și expoziția, “Petre ANTONESCU (1873-1965), Arhitectura monumentală – de la neo-românesc la raționalism”, 27 septembrie, ora 11.00, BNR

Petre Antonescu, de la nașterea căruia se împlinesc 150 de ani, a fost o figură de prim rang, “ne-pereche” a arhitecturii noastre.

Grație unei lungi vieți, a parcurs principalele curente ale arhitecturii primei jumătăți a secolului XX, de la neo-clasicism la Art Nouveau, la neo-românescul pe care l-a monumentalizat, pâna la modernism.

Marele arhitect a avut șansa unei fericite colaborări cu cea mai reprezentativă expresie a mecenatului românesc întru arhitectură, Banca Națională a României pentru care a realizat opere remarcabile precum Căminul Funcționarilor Băncii Naționale (azi Hotel Triumf), spre a încheia cu cea mai reprezentativă construcție românească construită peste hotare - Accademia di Romania din Cetatea Eternă - Roma. Clasicizanta casă Oromolu din București, apoi neo-românescul Conac al aceluiași Guvernator al BNR, Mihai Oromolu de la Păușești Vâlcea au fost strâns legate de BNR.

Expoziția (curator Prof. dr. arh. Sorin Vasilescu) prezintă 34 de panouri cu cele mai cunoscute lucrări ale marelui arhitect.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc