Publicat: 14 mai 2018

Expoziția „Pictori comentați de Petre Oprea”, 15 mai, Muzeul Colecțiilor de Artă, ora 16.00

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă și Federația Română a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO au plăcerea de a vă invita marți, 15 mai, ora 16:00 la vernisajul expoziției Pictori comentați de Petre Oprea.

Timp de peste 60 de ani istoricul și criticul de artă Petre Oprea (1928 - 2011) s-a aplecat asupra unui număr impresionant de artiști, cronicari și colecționari de artă abordând subiecte adesea ocolite de alți publiciști. Expoziția de față reunește lucrări ale unora dintre artiștii, cunoscuți sau apreciați de colecționarii de atunci și de azi, cărora Petre Oprea le-a dedicat numeroase pagini memorialistice.

Printre lucrările din colecții particulare prezentate cu acest prilej se numără lucrări ale unor artiști de renume precum Samuel Mützner Lucian Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Șirato sau Gheorghe Petrașcu, precum și lucrări ale unor artiști apreciați mai ales în perioada interbelică cum ar fi Nicolae Vermont sau Constantin Artachino.

Expoziția se înscrie în seria evenimentelor dedicate aniversării a 40 de ani de la înființarea Muzeului Colecțiilor de Artă și omagiază activitatea lui Petre Oprea în calitate de prim coordonator al acestuia în perioada care a precedat înființarea sa.

Perioada de vizitare : 16 mai – 13 iunie 2018
Program: sâmbătă - miercuri, 10.00 - 18.00
Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc