Publicat: 18 februarie 2022

S-au anunțat finaliștii Premiului Mies van der Rohe 2022

Locuințe sociale, Spania, Peris+Toral Arquitectes – Foto Jose Hevia

Un proiect spaniol de locuințe sociale din Barcelona și Town House din Londra se numără printre cei cinci finaliști la categoria arhitectură a Premiului Mies van der Rohe pentru anul 2022. Organizat de Uniunea Europeană și Fundația Mies van der Rohe, acest premiu este acordat semestrial celui mai bun proiect de arhitectură realizat în Europa în ultimii doi ani. Premiul bianual poartă numele arhitectului modernist Ludwig Mies van der Rohe.

Town House, Kingston University, London-town-house, Grafton Architects

Town House, Kingston University, London-town-house, Grafton Architects – Foto Ed Reevegrafton

Pentru ediția din 2022, programul de premiere celebrează și proiecte finalizate din ultimii 2,5 ani, din cauza întârzierilor la eveniment provocate de pandemie.

Printre finaliștii din acest an se numără o schemă de locuințe sociale din lemn în Spania, realizată de Peris+Toral Arquitectes, spațiul de co-working Frizz23 din Germania de Deadline Architects și facilitatea de agricultură urbană The Railway Farm din Franța, de Grand Huit și Melanie Drevet Paysagiste.

Frizz23, Berlin, Deadline Architects

Z33, casa pentru Artă Contemporană, Design și Arhitectură din Belgia de Francesca Torzo a avut, de asemenea succes, alături de Town House proiectată de Grafton Architects de la Universitatea Kingston din Marea Britanie, care a câștigat recent premiul RIBA Stirling 2021 (Institutul Regal al Arhitecților Britanici Premiul Stirling este un premiu britanic pentru excelență în arhitectură, numit astfel după arhitectul James Stirling, organizat și premiat anual de Institutul Regal al Arhitecților Britanici – RIBA).

Un alt premiu va fi acordat celui mai bun proiect realizat de un arhitect în curs de dezvoltare, pentru care Școala Enrico Fermi din Italia de biroul de arhitectură BDR și La Borda din Spania de colectivul de arhitectură Lacol sunt finaliste.

Școala Enrico Fermi, Torino Italia, BDR Bureau – Foto Simone Bossi

Parte a juriului din acest an sunt Francesca Ferguson – fondatorul Festivalului MakeCity, Georg Pendl – CEO-ul Pendlarchitects și Mia Hägg – fondatorul Habiter Autrement. Juriul a declarat faptul că cei cinci finaliști au fost selectați deoarece aceștia oferă, prin proiectele lor, „modele și referințe pentru politicile locale ale orașelor”.

„Lucrările se concentrează, de asemenea, pe orașul productiv și autosuficient care este dezvoltat într-un mod pedagogic, onorând spațiul pe care îl locuim și îl folosim”, a mai adăugat juriul.

„Proiectele sunt totodată rezultatul unor procese de construcție bine dezvoltate și a grijii în folosirea materialelor și a detaliilor: o onorare a arhitecturii de zi cu zi, un dialog între monumentalitate, educație și patrimoniu”.  

La Borda, Spania, Lacol Architects – Foto Lluc Miralles

Finaliștii au fost selectați dintr-o listă de 40 de proiecte dezvăluite în ianuarie 2022. Urmează ca juriul să viziteze toate cele cinci proiecte în martie pentru a selecta un câștigător.

Câștigătorul premiului de arhitectură și câștigătorul la categoria arhitecți în curs de dezvoltare vor fi anunțați la sfârșitul lunii aprilie, înainte de ceremonia de premiere din 12 mai 2022, ce se va desfășura la Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona.

La Ferme du Rail, Franța, arh. Grand Huit și Melanie Drevet Paysagiste – Foto Myr Muratet 

Z33, Casa pentru Artă Contemporană, Design și Arhitectură, Belgia, arh. Francesca Torzo – Foto Gion Balthasar von Albertini

Câștigătorul anterior al premiului EU Mies a fost un proiect de renovare a locuințelor din anii 1960 în Franța, realizată de Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassal Architectes și Christophe Hutin Architecture.

Alți câștigători includ Sala Filarmonicii Szczecin de arh. Barozzi Veiga din Polonia, Centrul de Concerte și Conferințe Harpa din Islanda de Henning Larsen Architects și artistul Olafur Eliasson și Neues Museum de arh. David Chipperfield din Berlin.

Transformarea a 530 locuințe, Frédéric Druot Architecture, Lacaton Vassal Architectes, Christophe Hutin Architecture, câștigătorul Mies Van der Rohe 2021

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc