Publicat: 11 martie 2016

Festivalul ’’Prietenii muzicii/PRO PIANO – România’’ Filiala Sibiu ediția a IV-a

A patra ediție dedicată Sibiului a festivalului național de pian ’’Prietenii muzicii’’ din cadrul ’’PRO PIANO ROMÂNIA’’  se va desfășura în perioada 11-13 martie 2016.

Inițiatoarea acestui festival la Sibiu este profesoara de pian Enikő–Maria Orth, cu Medalia ,,Meritul pentru Învățământ clasa I – a’’. Manifestarea este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, fiind divizată în 3 secțiuni: A - tineri care studiază pianul ca instrument principal, în școli și licee de muzică, B- tineri care studiază pianul fie ca instrument opțional, fie la Palatele Copiilor, Case de Cultură sau în sistem particular și  C- ansamblu la 4 mâini (pe un pian).
Sunt înscriși 157 de copii din 20 de orașe ale țării. Din Sibiu sunt 48 înscriși pentru secțiunile solo, plus două formații la  secțiunea C (4 mâini).
Festivalul va fi găzduit de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în Sala festivă (Corp A, etaj 2). Intrarea pe tot parcursul celor trei zile de festival este liberă.
Evenimentul este organizat de fundația culturală ’’PRO PIANO - ROMÂNIA’’ în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Filiala Județeană Sibiu a Uniunii Arhitecților din România (UAR).

Scopurile festivalului: 

- Încurajarea învățării unui instrument muzical, considerând că muzica contribuie la dezvoltarea capacităților mentale ale copiilor și tinerilor

- Crearea unui  cadru organizat de manifestare artistică și muzicală în care tinerii își pot prezenta și compara calitățile tehnico-interpretative însușite

- Oferirea unei alternative constructive de petrecere a timpului liber și o posibilitate de direcționare optimă a atenției și al potențialului de manifestări multiple ale copiilor

Premii și distincții

În cadrul festivalului se vor acorda diplome de Excelență, de Merit, de Participare, Premii Speciale (pentru cea mai bună interpretare a unei piese românești, premiul J. S. Bach, premiul Fr. Liszt, premiu pentru prezență artistică deosebită, etc.) din partea Fundației ’’PRO PIANO - ROMÂNIA’’.

Despre Fundația Culturală “PRO PIANO-ROMÂNIA” 

Fundația Culturală “PRO PIANO-ROMÂNIA” a fost înființată în anul 1996, în București.  Din anul 2004 are Statutul de Utilitate Publică. Președintele ei este Stela Avesalon, profesoară de pian gradul I, cu Gradație de Merit și Diplomă de Excelență conferit de Ministerul Invațământului, pentru întreaga activitate.

Potrivit statutului său, fundația are ca scop principal depistarea, educarea, selecționarea și subvenționarea elitei artistice, culturale, muzicale, prin școlarizarea în învățământ autorizat a persoanelor fizice de orice vârstă, precum și prin sprijinirea și promovarea tinerilor supradotați, a talentelor reprezentative pentru muzica vocală și instrumentală laică și religioasă, pe plan național și internațional. 

Informații suplimentare:

prof. Orth Eniko:

0746 114 351

ortheniko_piano@yahoo.com

Fundația “Pro Piano–România”

prof. Stela Avesalon

0722 382 626 

propiano@gmail.com

http://www.propiano.org/

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc