Publicat: 12 iunie 2023

Institutul Național al Patrimoniului și Uniunea Arhitecților din România vă invită la Ziua Mondială Art Nouveau, 13 iunie, ora 18.00

Cu această ocazie, echipa INP va prezenta proiectul Art Nouveau 2 - Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moștenirea comună a patrimoniului ART NOUVEAU.

De asemenea, arhitecții Carmen și Ernest PAFKA vor prezenta SECRETELE RESTAURĂRII PALATELOR ORĂDENE.

Expoziția Manifestări ale Artei totale în România – Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil, realizată de INP în cadrul proiectului, va fi găzduită timp de două săptămâni în Calderon.

Tema Zilei Mondiale Art Nouveau din acest an este dedicată materialelor: sticlă, lemn, metal, piatră și altele. Obiectele, de la cele de întrebuințare cotidiană (mobilier, obiecte decorative, costume etc.) până la cele arhitecturale, relevă materialele din care sunt realizate și aduc în atenție texturi și tehnici de producție. Restaurarea materialelor – a artefactelor, a componentelor artistice sau a suprafețelor arhitecturale – este strâns legată de tematică.

Ziua Mondială Art Nouveau a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner.

La nivel mondial se organizează, în jurul datei de 10 iunie, evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau.

Informații despre evenimentele organizate în România cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau sunt disponibile aici.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc