Publicat: 9 iunie 2017

10 iunie 2017 – ZIUA MONDIALĂ ART NOUVEAU

Comunicat de presă

București, 08.06.2017

   

Pe 10 iunie 2017 – de Ziua Mondială Art Nouveau - Institutul Național al Patrimoniului organizează tururi ghidate gratuite în Constanța, Târgu Mureș și Timișoara, precum și o expoziție de fotografie dedicată arhitecturii Art Nouveau din România, în foișorul grădinii Casei Universitarilor din București.

 

10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului - Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

 

Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realitățile politice și culturale de la începutul secolului XX. De la Secessionul de factură Austro-Ungară din vestul țării, la cel de inspirație maghiară din centrul Transilvaniei și până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanța, variațiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, din păcate puțin cunoscut și apreciat de publicul larg.   

 

Institutul Național al Patrimoniului, partener al proiectului european „Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region” care se desfășoară în perioada 2017-2019, având ca lider de proiect Municipiul Oradea, organizează o primă serie de acțiuni cu scopul de a crește nivelul de conștientizare și de cunoștințe despre patrimoniul Art Nouveau din Romania în rândul publicului. Ca partener de specialitate al proiectului, Institutul Național al Patrimoniului (INP) va elabora, în cadrul consorțiului internațional, o strategie de promovare și punere în valoare a acestei categorii de patrimoniu, bazată pe o cercetare de teren aprofundată, la nivel național, urmată de identificarea modalităților și oportunităților de sprijinire a inițiativelor centrate pe reintegrarea arhitecturii Art Nouveau în viața comunităților. 

 

Evenimentele organizate de către Institutul Național al Patrimoniului cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau 2017:

 

* Expoziție de fotografii cu detalii de arhitectură Art Nouveau din România

București, 9 – 10 iunie 2017, foișorul din grădina Casei Universitarilor, Strada Dionisie Lupu nr. 46

 

Expoziția va prezenta detalii de arhitectură specifice stilului Art Nouveau care să ilustreze felul în care acest stil artistic s-a inspirat din natură, în dorința de a readuce în atenția publicului o moștenire arhitecturală mai puțin cunoscută, care se regăsește în câteva orașe importante ale României.  Profitând de tema de anul acesta a Street Delivery - Grădini deschise, precum și de spațiul expozițional - foișorul din grădina Casei Universitarilor – expoziția va scoate în evidență strânsa legătură dintre stilul Art Nouveau și natură, prin reimaginarea atmosferei de reverie și visare care a inspirat arhitecții și artiștii de odinioară. 

 

* Tururi ghidate de arhitectură Art Nouveau

Constanța,Târgu Mureș și Timișoara, 10 iunie 2017

 

Tururile ghidate vor prezenta arhitectura Art Nouveau din cele trei orașe și sunt gratuite, în limita locurilor disponibile. Participanții vor avea ocazia să admire detaliile unor clădiri emblematice, să cunoască poveștile arhitecților ce le-au creat și să aprofundeze caracteristicile regionale ale stilului, în diferitele sale expresii de pe teritoriul României.

 

La Constanța, turul de arhitectură este organizat de Institutul Național al Patrimoniului, cu sprijinul Primăriei Constanța și a d-nei Diana Slav, blogger la Constanța Walking Tour/ Constanța La Pas. Turul va avea ca punct principal de interes clădirea Cazinoului, proiectată la începutul secolului XX de arhitectul Daniel Renard, și zona peninsulară.

Turul va începe la ora 15:00 și va dura 2 ore, cu punct de întâlnire Statuia lui Ovidiu, Piața Ovidiu nr. 9, Constanța.

 

Turul “Secession în Târgu Mureș” este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, Muzeului Județean Mureș și a d-lui dr. Kálmán Attila, istoric și profesor de istorie. Vor fi prezentate clădiri emblematice din centrul orașului, precum Palatul Culturii și Palatul Administrativ, opere ale unor arhitecți reprezentativi pentru curentul Secession - Dezső Jakab și Marcell Komor.

Turul va începe la ora 10:00 și va dura 2 ore, cu punct de întâlnire la Statuia Lupa Capitolina din fața Palatului Prefecturii, Târgu Mureș.

 

În Timișoara, turul pietonal „Art Nouveau în Timișoara - Sfârșitul unei epoci” este organizat de către INP și Tur de Arhitectură, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș. De-a lungului traseului ce parcurge cartierele Fabric, Cetate și Elisabetin, ghidul turului, arhitectul Victor Popovici, va prezenta contextul apariției stilului în Timișoara și conexiunile sale cu Europa, o serie dintre clădirile reprezentative ale orașului – fosta Bancă de Scont, Palatul Apelor, Palatului Marschall, Piața Alexandru Mocioni –, precum și o parte dintre reprezentanții mișcării la nivel european și mai ales local – arhitecții Ödon Lechner în Ungaria, Otto Wagner și Joseph Maria Olbrich în Austria, Charles Rennie Mackintosh în Scoția, Victor Horta în Belgia, Antoni Gaudí în Spania, Hector Guimard în Franța, Martin Gemeinhardt, László Székely și Leopold Baumhorn în Timișoara.

Turul va începe la ora 10:00 și va dura 4 ore.

 

Pentru detalii despre înscriere, vă rugăm să accesați pagina de Facebook a evenimentului: Ziua Mondială Art Nouveau 2017.

 

Cadrul general al proiectului

Proiectul Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region(Art Nouveau), din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Dunărea, își propune să întărească protecția, conservarea, prezervarea și promovarea patrimoniului material și imaterial Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării. Având în vedere faptul că acest stil specific începutului de secol XX s-a manifestat concomitent în diverse orașe din regiune de pe continent, el poate genera un proces de coeziune urbană la nivel macro-regional. Acest potențial este valorificat printr-un parteneriat de cooperare între 10 organizații din 7 țări din regiunea Dunării, care dezvoltă împreună o serie de activități interconectate și intra-sectoriale ce urmăresc protecția și revigorarea patrimoniului Art Nouveau.

Partenerii - primării, institute de cercetare ale patrimoniului, muzee, rețele specializate – își propun o abordare științifică aplicată  pe indentificarea, salvarea și digitalizarea patrimoniului Art Nouveau, precum și derularea unor campanii de promovare a monumentelor Art Nouveau adresate publicul larg, cu precădere în zona turismului. Scopul final este acela de a întreține și a întări forța patrimoniului Art Nouveau în regiunea Dunării.

 

Programul de Cooperare Transnațională Dunărea este un instrument de finanțare al Interreg care urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională în zona Dunării. În dorința de a atinge un nivel înalt și foarte omogen de integrare teritorială, programul DTP acționează ca un vector și un pionier în politicile transnaționale. Prin ele se obțin rezultate tangibile și mecanisme eficiente de asociere între diverșii parteneri europeni, care accesează cu succes instrumente financiare EU. Programul finanțează proiecte de dezvoltare și implementare practică a politicilor cadru, instrumente, servicii și proiecte pilot.

Proiectul Art Nouveau se implementează în perioada Ianuarie 2017-Iunie 2019 și are un buget total de 1,649,559 Eur, din care 1,402,125.15 Eur finanțare nerambusabilă.

 

Partenerii proiectului Art Nouveausunt: Municipiul Oradea - lider de proiect; Muzeul de Arte Aplicate Budapesta; Institutul de Planificare Urbană a Republicii Slovenia Ljubljana; MAK Muzeul Austriac de Arte Aplicate / Artă Contemporană Viena; Muzeul de Arte și Meșteșuguri Zagreb Croația; Asociația Turistică Nonprofit Szeged și împrejurimi; Fundația Bibliotecii și Sistemului Informatic al Academiei Naționale Sofia; Municipalitatea Subotica; Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale – Belgrad; Institutul Național al Patrimoniului.

 

Parteneri asociați: Rețeaua Europeană Art Nouveau - Reseau Art Nouveau Network Bruxelles; Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene; ICOMOS România.

 

Partenerii locali pentru organizarea tururilor ghidate din România: Primăria Constanța, Consiliul Județean Mureș, Muzeul Județean Mureș, Ordinului Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, Tur de Arhitectură.

     

Date de contact

Mai multe informații

Institutul Național al Patrimoniului

www.patrimoniu.gov.ro

Adrian Hariga, adrian@amaze-agency.ro, 0730.709.433

Facebook: Institutul Național al Patrimoniului

Eveniment: Ziua Mondială Art Nouveau 2017

Rețeaua Art Nouveau (RANN)

Facebook: ReseauArtNouveauNetwork

Danube Transnational Programe

www.interreg-danube.eu

 

Hashtag: #artnouveau2017, #artnouveaudanube, #ANWD, #ARTNOUVEAUWORLDDAY

Materiale atașate:  afiș eveniment, 7 imagini cu drept de utilizare

 

* * *

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc