Publicat: 22 februarie 2023

Marti 28 februarie, va asteptam la Centrul de Cultura Arhitecturala CALDERON sa sarbatorim impreuna 130 + 2 ani de existenta a Uniunii Arhitectilor din Romania

Se împlinește mai bine de un veac și un sfert de când, 24 de tineri arhitecți abia părăsind băncile școalelor de Architectură din străinătate, s-au întâlnit în țară și cum, pe atunci, nu se știa care putea fi utilitatea unui arhitect, ce foloase ar putea aduce el pentru țară și ce considerație i s-ar putea da, pătrunși de misiunea lor și de starea de fapt în care au găsit practica acestei specialități atât de desconsiderată, înflăcărați de avântul ce-I căpătaseră la lumina și cultura artistică a statelor civilizate, nu le-a trebuit mult să examineze situația. Au hotărât să-și strângă rândurile să-și impună misiunea de a face să ia ființă, cu orice sacrificii, și la noi «Architectura» așa cum ea trebuie să fie într-o țară în renaștare, cerând drepturi și datorii. Asociația, de-a lungul timpului, și-a schimbat denumirea  iar astăzi este Uniunea Arhitecților din România.

După 1989, un grup de inițiativă format din arhitecții Mariana Celac, Alexandru Beldiman, Florin Colpacci, Constantin Hariton, Ion Mircea Enescu ș.a., a convocat în zilele de 18-19 ianuarie 1990, o adunare generală a arhitecților din România având ca principal scop găsirea principalelor căi de transformare a organizației, în condițiile unei societăți deschise și ale recuperării tradițiilor Societății Arhitecților Români și Corpului Arhitecților. 

Vrem  să ne reunim în data de 28 februarie, la orele 16.00, la Centrul Cultural de Arhitectură Calderon 48 și să cinstim istoria și arhitecții acestei organizații.

Se va lansa Brosura care consemneaza sintetic aceasta perioada, conceputa de arh. Alexandru Panaitescu.

Va asteptam !

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc