A doua editie a concursului de arhitectura Arhetipuri

A început cea de-a doua editie a concursului de arhitectura Arhetipuri! (iunie-septembrie)

Competitia de arhitectura este destinata spatiului public urban din România si se lanseaza sub tema sustenabilitatii, având ca scop constructia unui pavilion temporar.

ARHETIPURI 2011 este un concurs international, deschis, în doua etape, care îsi propune sa promoveze calitatea arhitecturala si sa îmbunatateasca spatiul public urban din România, prin construirea unui pavilion temporar într-unul dintre orasele care s-au înscris în aceasta competitie. Conceptul unic al concursului este definit de parteneriatul dintre administratiile publice, arhitecti si mediul economic privat, menit sa creasca calitatea spatiului public, cautând solutii complet noi de activare a unor spatii publice ignorate, abandonate sau pentru care nu s-au gasit înca solutii regeneratoare. Cel putin unul dintre proiectele câstigatoare va fi construit si expus pe o perioada de 12 luni, în locatia în care a fost propus, în limita unui buget de constructie de 100.000 euro.

Concursul Arhetipuri permite o participare/participarea individuala sau în echipa si se desfasoara în exclusivitate online, pe platforma www.arhetipuri.ro, premiile totale depasind 30.000 euro. Pe parcursul a 3 luni de zile, arhitecti si profesionisti sau studenti din domenii conexe vor putea realiza propuneri de îmbunatatire a spatiului public urban, pentru 29 de amplasamente propuse din cele 13 orase înscrise.

Juriul concursului este format din Jacques Allard - Belgia; Kai Uwe Bergmann- Danemarca; Robert Kronenburg- Marea Britanie, Carlos Jimenéz- Statele Unite ale Americii, Francoise Pamfil, Serban Tiganas si Eliza Yokina din România.

"Sustinem nevoia dezvoltarii urbane coerente în România, pentru ca orasul este un loc în care trebuie sa traiesti, nu doar sa locuiesti. E important sa protejam cladirile frumoase pe care le avem si la fel de important este sa construim cu gândul la viitor si la generatiile urmatoare. "Arhetipuri" este cel mai important concurs de idei referitoare la cum sa folosim arhitectura pentru a ne face orasul si viata mai frumoase si suntem bucurosi sa îi fim alaturi. Ne uneste pasiunea pentru evolutia sustenabila a comunitatii", a declarat Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank.

"Calitatea vietii este în strânsa legatura cu calitatea spatiilor unde traim. Spatiul public, fie el loc de joaca, piata publica, institutie culturala, este locul unde se sudeaza relatiile interumane din micro comunitatile orasului respectiv. Energiile oamenilor fuzioneaza cu energiile spatiilor urbane, pentru a creste armonia vietii fiecaruia dintre noi. Când vom întelege ca spatiul public este la fel de important ca spatiul de locuit al fiecaruiasi ca trebuie sa contribuimsi sa ne implicam activsi responsabil pentru a le înfrumuseta si pastra, viata noastra va fi mult mai plina de consistenta si de frumos. Proiectul "Arhetipuri" este unul ambitios si provocator, pentru ca aduce o contributie reala vietii comunitatii românesti", sustine Carmen Dragan, Project Manager Arhetipuri 2011.

Prima editie a concursului ARHETIPURI s-a desfasurat în 2010, a durat 4 luni pe parcursul a doua etape si a implicat 9 orase importante din România. Peste 900 de arhitecti au participat în concurs cu 191 de proiecte. Pavilionul câstigator a fost stabilit de catre un juriu cu componenta nationala si internationala. Proiectul câstigator a fost propus în P-ta Victoriei din Bucuresti, aflându-se în prezent în faza finala de autorizare, iar constructia acestuia va fi demarata în curând.

Partenerul media principal este TVR2, fiind un concurs recomandat de Radio Guerrilla.

Pentru mai multe informatii vizitati www.arhetipuri.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc