Alejandro Aravena a fost desemnat directorul Bienalei de Arhitectură de la Veneția din 2016

Recent, președintele Bienalei de la Veneția, Paolo Baratta, a anunțat numirea arhitectului chilian Alejandro Aravena ca director al celei de a 15-a ediții a Bienalei de Arhitectură de la Veneția din 2016.

După succesul ediției din 2014, Fundamentals, curatoriată de arhitectul olandez Rem Koolhaas, Bienala de Arhitectură va fi deschisă publicului timp de 6 luni – 28 mai-27 noiembrie 2016– și, potrivit spuselor noului curator, se va concentra asupra legăturii între calitatea vieții și mediul construit: „Sunt câteva bătălii care trebuie câștigate și câteva frontiere care trebuie lărgite astfel încât să îmbunătățim calitatea mediului construit și, ca o consecință, calitatea vieții oamenilor.”

În cea de-a 15-a ediție a Bienalei ne vom dedica și vom învăța de la arhitectură că prin inteligență, intuiție sau prin amândouă în același timp ieșim din statu-quo. Vom prezenta cazuri care, în ciuda dificultăților, în loc de resemnare și amărăciune, propun și realizează altceva. Vrem să demonstrăm că într-o dezbatere permanentă asupra calității mediului construit rezidă nu numai nevoia, ci și oportunitatea de a acționa”, a precizat la conferința de presă arhitectul chilian, cunoscut în lume prin lucrările biroului său Elemental și participările la expoziții internaționale, printre care chiar Bienala de la Veneția.

Uniunea Arhitecților din România, căreia i se alătură Ordinul Arhitecților din România, va pregăti și lansa împreună cu Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român concursul pentru participarea României la Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2016, cu pavilionul din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Tema care va circumscrie conceptele de amenajare ale celor două expoziții românești este FROM GREEN TO MORE GREEN (De la Verde la mai Verde)– de la verdele gospodăriei românești, prin perioada gri a industrializării socialiste, la actualitatea VERDE a energiilor regenerabile și nepoluante. Tema propusă de comitetul român al Bienalei se racordează la viziunea angajată de Alejandro Aravena, dar va prilejui exprimarea modului în care „etosul” – în sens larg, dar și paradoxal – al societății globalizate contemporane amprentează arhitectura din România prin proiecte și lucrări care reflectă totodată reperele culturale ale mediul construit și ale comunităților și nevoia de a ieși din tipare.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc