Publicat: 27 februarie 2018

ARHITECTURĂ și ȚESĂTURĂ, joi, 1 martie, ora 18:00, în Sala Frescelor

Etimologia cuvintelor ne poate invata multe... chiar si despre arhitectura. In timp ce prima parte a cuvantului ("arh / arhi") reclama aproape total atentia noastra, a doua parte s-ar putea sa fie insa mai importanta, daca consideram ca "tectura" se trage din TEKS, care insemna "a tese".

Exact despre asta as vrea sa vorbim: despre ARHITECTURA si TESATURA.
Da, cuvantul mai este cumva asociat cu arhitectura, daca ne gandim la cuvintele "tesutul urban", insa azi foarte rar mai TESEM, in arhitectura.
Insa sunt exceptii, dintre cele mai notabile, de la Louis Sullivan si F. L. Wright pana la Arne Quinze, Benedetta Tagliabue, ori TETRARC.
Va invit sa exploram impreuna fascinanta intersectie dintre actul de a TESE si ARHITECTURA. De fapt e o redundanta aici, fiindca etimologic orice arhitectura ar trebui sa implice tesatura. Ab ovo.


Va astept: joi, 1 martie, ora: 18:00, in Sala Frescelor.
Va multumesc,
Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc