Publicat: 5 iulie 2023

Lansare de carte ARMENII DIN ARHITECTURA ROMANEASCA, miercuri 12 iulie, la ARCUB, ora 18.00

A apărut lucrarea ARMENII DIN ARHITECTURA ROMANEASCA, colaborare dintre Uniunea Arhitecților din România și Uniunea Armenilor din Romania, un Caiet Documentar care are ca principală sursă de informații Arhiva Uniunii Arhitecților din România, pentru că arhivele sunt “tezaure” numai în măsura în care sunt studiate, lucrate, analizate și, în primul rând, cunoscute.

Am încercat să identificăm arhitecții de origine armeană care au trăit, studiat și lucrat o perioadă, mai scurtă sau mai lungă, în România și au activat în cadrul Asociației noastre.

Este posibil ca Tabloul să nu fie complet, dar el constituie o bază care poate fi dezvoltată și detaliată. Lucrarea cuprinde și arhitecți care nu au origine armeană dar care au lucrat pentru comunitatea armeană.

Dincolo de informații obiective și statistice, din dosarele studiate răzbat tulburătoare povești de viață, drame și experiențe greu de imaginat în perioada actuală.

Lucrarea cuprinde o prezentarea cronologică și ilustrată a circa 40 de personalități. Prin verticalitate, implicare și devotament, arhitecții de origine armeană din arhitectura românească au contribuit cu creativitate, alături de colegii lor, la fenomenul arhitectural national.

Așa cum spunea dl. Varujan Vosganian: „Armenii și-au așezat, pe pământul românesc, mănăstiri, biserici și catedrale, au sporit înțelepciunea oamenilor cu școlile, tiparnițele și lăcașurile lor de cultură, au bătătorit drumuri, iar la încrucișările lor au întemeiat târguri. În toate aceste îndeletniciri, armenii au fost au fost cetățeni cuviincioși și apărători ai noii lor Patrii”.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc