Publicat: 17 octombrie 2017

CineBucurești.100 de ani de modernitate: LA FILM ÎN ORAȘ: proiecții de film însoțite de dezbateri la cinematografele din centrul orașului, 24, 25 și 26 octombrie

Comunicat de presă

București,

18.10.2017

CineBucurești.100 de ani de modernitate: La film în oraȘ: proiecții de film însoțite de dezbateri la cinematografele din centrul orașului.

Evenimentele proiectului cultural CineBucurești.100 de ani de modernitate, inițiat de Asociația Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, continuă în luna octombrie sub genericul  La film în oraș.  

În zilele de 24, 25 și 26 octombrie 2017, la orele 19:00, în trei cinematografe din zona centrală a Bucureștiului vor avea loc trei proiecții de referință din filmografia românească, urmate de dezbateri:

- „De trei ori București” (regia Horea Popescu, Mihai Iacob și Ion Popescu Gopo, 1968), marți 24 octombrie, la Cinemateca Eforie / Sala Jean Georgescu;

- „O zi la București” (regia Ion Popescu Gopo,1987), miercuri 25 octombrie, la Cinemateca Union / Sala Paul Călinescu;

- „Bacalaureat” (scenariu și regia Cristian Mungiu, 2016),  joi 26 octombrie, la Cinema Europa.

Premergător vizionării filmului „Bacalaureat”, joi 26 octombrie, la orele 13:00, la Colegiul Tehnic „Media” din București se va desfășura colocviul cu tema Sala de cinema.O perspectivă arhitecturală, susținut de autorii proiectului cultural CineBucurești.100 de ani de modernitate, conf. univ. dr. arh. Mihaela Pelteacu și  asist. drd. arh. Daniela Maria Puia.

Continuând incursiunea în istoria sălilor bucureștene de cinema, inițiată în cadrul expoziției CineBucurești.100 de ani de modernitate și completând dezbaterile susținute cu prilejul  conferinței cu titlul Sala de cinema în oraș, organizată în luna septembrie 2017 în cadrul proiectului, proiecțiile de film reunite sub titlul „La film în oraș” propun publicului larg interacțiunea nemijlocită cu filmul și sala de cinema conectate direct la spațiul urban.

Acțiunile proiectului vor transmite publicului idei sensibile legate de calitățile și potențialul acestor spații de a deveni veritabile locuri de socialitate, încurajând frecventarea și participarea directă la o experiența cinematografică autentică, prin recunoașterea calităților sălilor de cinema din zona centrală sub raportul receptării artistice. Prelegerile susținute de specialiști din domeniul arhitecturii și filmului vor aduce în prim planul dezbaterii arhitectura insuficient explorată a sălilor de cinema, implicând totodată înțelegerea filmului ca instrument de educație cultural - artistică.

La aproape un secol de la apariția primelor spații de proiecție cinematografică, prezentarea publică a locului sălii de cinema în cadrul spațiului urban bucureștean din perspectiva arhitecturii și filmului, reprezintă o contribuție necesară pentru găsirea modalităților de regândire și reactivare sustenabilă a acestor spații și înțelegerea nevoii  unei abordări pluridisciplinare: arhitecturală, urbanistică, artistică, economică, socială etc.

CineBucurești.100 de ani de modernitate materializează efortul conjugat al unei echipe interdisciplinare și urmărește să asigure o vizibilitate corespunzătoare artei filmului și spațiului său de imersiune: sala de cinema. 

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

PARTENERI: Muzeul Municipiului București, Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor “România Film“.

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Agerpres, Revista Arhitectura, Revista Film, Revista online All About Romanian Cinema - AaRC.

Pentru detalii vizitați

https://www.pro-cultura.org.ro/cinebucuresti100

Asociația Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale

office@pro-cultura.org.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc