Publicat: 5 septembrie 2017

CineBucurești.100 de ani de modernitate, 1 septembrie - 1 octombrie, la Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu

Comunicat de presă

 

București,

23.08.2017

 

CineBucurești.100 de ani de modernitate dă startul în luna septembrie evenimentelor dedicate proiectului cultural cu același nume.

 

În perioada 1 septembrie - 1 octombrie 2017,  la Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu, va putea fi vizitată expoziția CineBucurești.100 de ani de modernitate - lectura modernității bucureștene prin prezentarea apariției și devenirii sălilor de cinema. Expoziția face parte din proiectul cultural CineBucurești.100 de ani de modernitate, inițiat de Asociația Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În cadrul expoziției, pe 27 septembrie 2017, orele 18:30, la Palatul Suțu, va fi organizată conferința Sala de cinema în oraș ce va completa expunerea vizuală cu prelegeri susținute de specialiști din domeniile arhitecturii și filmului.

 

Expoziția prezintă o incursiune în istoria sălilor de cinema ale Bucureștiului și surprinde etapele reprezentative ale evoluției acestora prin imagini fotografice, desene de arhitectură și text, rezultatele  unei cercetări și documentări istorice, sociologice și de arhitectură, constituindu-se într-un demers argumentativ pentru susținerea conservării sălilor de cinema atât pentru calitățile lor arhitecturale și urbanistice dar și ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă.

 

Palatul Suțu reprezintă un loc ales, semnificativ pentru ideea expoziției, pe de o parte prin calitatea sa de depozitar privilegiat al istoriei Bucureștiului, pe de altă parte prin amplasarea la intersecția celor două bulevarde: Regina Elisabeta și General Gheorghe Magheru, care au găzduit filmul în inima orașului timp de un secol.

 

Sălile de cinema sunt spații importante prin valoarea arhitecturală, prin relația cu țesutul urban, prin unicitatea în contextul orașului contemporan și potențialul de spațiu public pe care îl dețin într-un oraș aglomerat care are nevoie de locuri pentru oameni, prin capacitatea lor de a participa activ la regenerarea orașului, păstrând “vie” relația originară pe care au întreținut-o cu filmul.

 

Spațiile dedicate spectacolului cinematografic au parcurs și în București etape similare celor occidentale: de la proiecția primelor filme mute în spații publice de tip cafenea, grădină de vară sau săli de teatru, în perioada de dinainte de Primul Război Mondial, până la conceperea, în perioada interbelică, a unor spații inovante, realizate după specificul evolutiv al recepției cinematografice și al dezvoltării societății. Chiar dacă reprezintă mai puțin expresii ale modernismului de avangardă, sălile de cinema au introdus în oraș, în mod incontestabil, o anume modernitate. Celebrarea centenarului României moderne reprezintă momentul privilegiat de reconsiderare a acestui patrimoniu.

 

Conferința înscrisă în cadrul evenimentelor proiectului cultural va completa sumarul materialelor expoziției cu prelegeri susținute de specialiști din domeniul arhitecturii și filmului și va aduce în prim planul dezbaterii arhitectura insuficient explorată a sălilor de cinema, implicând totodată înțelegerea filmului ca instrument de educație cultural - artistică.

 

Manifestările proiectului cultural vor continua și în luna octombrie, cu proiecții de film cu dezbateri, sub genericul La film în oraș, la cinematografele UNION, EFORIE și EUROPA. Prelungind incursiunea în istoria cinematografelor bucureștene inițiată în cadrul expoziției CineBucurești.100 de ani de modernitate, proiecțiile vor revela experiența receptării artistice concrete, într-un spațiu conectat direct la viața urbană.

 

CineBucurești.100 de ani de modernitate materializează efortul conjugat al unei echipe interdisciplinare și urmărește să asigure o vizibilitate corespunzătoare artei filmului și spațiului său de imersiune: sala de cinema. 

 

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

PARTENERI: Muzeul Municipiului București, Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor “România Film“.

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Agerpres, Revista Arhitectura, Revista Film, Revista online All About Romanian Cinema - AaRC.

   

Pentru detalii vizitați

https://www.pro-cultura.org.ro/cinebucuresti100

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc