Concurs pentru extinderea zonei expoziționale Ion Țiriac din Otopeni

20 decembrie 2023

Studentul MARCO OCHIAN este câștigătorul concursului organizat de Fundația Ion TIRIAC

Competiția de proiecte dedicată întregirii complexului expozițional Ion Țiriac s-a derulat la data de 20 decembrie 2023. În urma unei evaluării riguroase a portofoliilor, 20 de studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, sub coordonarea arh. Dorin Ștefan, au avut oportunitatea de a aduce în prim-plan viziuni creative si moderne în cadrul unei competiții unice de idei intitulată “dorinȘTEFAN versus studenți”.

Debutul concursului a oferit participanților ocazia de a explora complexul expozițional Ion Țiriac din Otopeni printr-o vizită de documentare, care le-a oferit o înțelegere profundă a contextului și provocărilor proiectului. Ulterior, studenții au avut la dispoziție o lună pentru a realiza proiectele arhitecturale, competiția încheindu-se cu prezentarea și jurizarea lucrărilor.

Etapa de prezentare a proiectelor a reprezentat punctul final al competiției, jurizarea fiind realizată de specialiști renumiți din domeniul arhitecturii și designului, alături de reprezentanți ai Grupului Țiriac și de domnul Ion Țiriac.

Cele 20 de proiecte propuse de studenții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București au avut ca obiectiv reamenajarea spațiului de recepție de la Țiriac Collection și proiectarea unui pavilion pentru expunerea colecției de rachete de tenis alcătuită din aproximativ 1.100 de exemplare istorice, aparținând domnului Ion Țiriac.

Locul I în cadrul competiției de idei i-a revenit lui Marco Ochian, lucrarea tânărului student evidențiindu-se prin abordarea inovatoare și totodată prin răspunsul la tendințele actuale din domeniul arhitectural.

Marco Ochian, 24 de ani, este student în anul VI în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ioan Mincu din București. Tânărul viitor arhitect a declarat că tot procesul de creație a fost în permanență influențat de noțiunea de eleganță și dinamică a mișcărilor din tenis.

Lăsându-mă inspirat de perioada în care jucam tenis, am ales să imaginez propunerea prin ochii unui tenismen. Gândul m-a purtat imediat la terenul de tenis și la balonul de acoperire. Două elemente cu care am lucrat simbolic până am atins caracterul și substanța necesară în definirea siluetei pavilionului. Intrând în clădire, observăm două spații antagonice, asemenea adversarilor pe teren.

Anume, un spațiu luminat natural, destinat colecției de rachete și un spațiu umbrit, cu rolul de expoziție multi-media de istorie a tenisului. Zona în care proiecțiile unor momente importante din istoria tenisului se împletesc cu exponate de epoca relevante. În concluzie, scopul proiectului a fost de a te introduce într-o poveste și de a concretiza noțiunea, prea vagă, de pavilion prin a-i insufla un caracter specific tenisului”, a spus Marco Ochian despre proiectul la care a lucrat alături de colega sa, Cristiana Petre, care studiază designul interior în cadrul IED Istituto Europeo di Design, din Milano.

Pe locul II s-au clasat două proiecte, unul realizat de Kristina Bokos și cel de-al doilea aparținând studentei Giulia Vătavu, lucrările propuse de cele două studente atrăgând atenția juriului de specialiști prin viziunile creative deosebite, iar premiul III i-a revenit studentei Teodora Necula, lucrarea acesteia fiind apreciată pentru contribuția avangardistă pe care ar putea-o aduce la întregirea complexului expozițional.

Îi felicit pe toți participanții pentru ideile remarcabile. Implicarea tinerilor arhitecți în acest proiect nu este întâmplătoare. Încă de când am pus bazele spațiului expozițional mi-am dorit ca misiunea să fie cea de a promova și susține educația la orice nivel și în orice formă. Această competiție a fost un bun exercițiu pentru tânăra generație de a se implica, la nivel academic, pentru a construi un proiect durabil și funcțional pentru publicul de toate vârstele”, a spus Ion Țiriac în cadrul evenimentului de prezentare și jurizare a proiectelor realizate de studenții Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București.

Vă felicit pentru provocarea la care ați răspuns și căreia i-ați făcut față cu succes. Suntem mulțumiți și bucuroși că am putut să oferim această oportunitate și de asemenea ne-a încântat răspunsul vostru profesionist”, a spus arhitectul Dorin Ștefan, în cadrul evenimentului, adresându-se studenților care au participat la competiție.

Juriul format din doamna arh. Ileana Tureanu, Președinte Uniunea Arhitecților din România, prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, doamna Tomnița Florescu dr. arhitect, profesor universitar în cadrul UAUIM, arh. Mario Kuibuș și reprezentanții Grupului Țiriac alături de domnul Ion Țiriac, a analizat fiecare lucrare prezentată, la final fiind desemnați cei trei câștigători, care au obținut cele mai mari punctaje în urma evaluării realizate de specialiști.

Uniunea Arhitecților din România mulțumește Fundației Ion Țiriac pentru viziunea profesionistă și generoasă de a organiza un concurs de Idei deschis studenților arhitecți, coordonați de unul dintre cei mai reputați arhitecți români, Dorin Ștefan. Concursul este singura șansă de exprimare și afirmare a arhitecților tineri. Concursul este, în egala măsură, șansa investitorilor de a înțelege complexitatea și potențialul unui viitor proiect”, a declarat doamna Ioana Tureanu, Președinte Uniunea Arhitecților din România, la finalul competiției.

Aceasta este de fapt legătura școlii cu practica. Este o competiție de arhitectură. Chiar dacă nu este vorba de un proiect, este vorba de un concurs de idei, de un concept.

Vă felicit că ați avut curajul să intrați în această competiție”, le-a spus studenților prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Cele 20 de proiecte prezentate în concurs au acoperit direcții variate de abordare a noilor construcții preconizate, de la cele mai previzibile la cele mai îndrăznețe, de la cele mai minimaliste la cele mai sofisticate.

Proiectele prezentate au integrat soluții creative și funcționale, având ca rezultat propuneri inovatoare pentru extinderea spațiului expozițional.

Premiile în valoare totală de 16.000 de euro au fost acordate în cadrul unei ceremonii de premiere, reflectând recunoașterea efortului și creativității studenților implicați în competiție. De asemenea, tuturor participanților studenți le-a fost recunoscut efortul printr-un premiu de 500 de euro per participant.

Proiectele participante vor contribui la transformarea și modernizarea complexului expozițional Ion Țiriac, din Otopeni, aducând astfel un suflu nou în universul arhitectural local.

5 decembrie 2023

Studenții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, coordonați de arh. Dorin Ștefan, se implică în proiectul de extindere a zonei expoziționale Ion Țiriac din Otopeni— dec 05, 2023

Un grup de 20 de studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București participă la concursul de proiecte care vizează extinderea zonei expoziționale Ion Țiriac, din Otopeni. Competiția se desfășoară sub coordonarea arhitectului Dorin Ștefan, laureat al Premiului Repere pentru viitor, acordat de Uniunea Arhitecților din România, în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, ediția 2023.

Concursul de proiecte intitulat "dorinSTEFAN versus 20 de studenți" se va axa pe realizarea a două lucrări fundamentale, oferind studenților din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism, o provocare complexă și captivantă având ca obiectiv final întregirea complexului expozițional Ion Țiriac din Otopeni.

Mă bucură implicarea studenților arhitecți în proiectul de extindere a complexului expozițional de la Otopeni și salut modul prin care tânăra generație vine să își pună amprenta asupra unui spațiu dedicat istoriei auto și în curând și celei sportive, integrând în viitor un pavilion dedicat tenisului și rachetelor de tenis. Pentru mine este o mare satisfacție faptul că tinerii care studiază Arhitectura au găsit inspirație în spațiul expozițional a cărui bază am pus-o în urmă cu un deceniu. Am încredere că ideile inovatoare și suflul nou, pe care viitorii tineri arhitecți le vor aduce, vor transforma proiectul final într-unul apreciat la scară largă de publicul nostru de toate vârstele”, a declarat dl. Ion Țiriac.

Prima temă a proiectului vizează reamenajarea și extinderea holului de primire-intrare la Țiriac Collection. Participanții au primit provocarea să realizeze și să propună un concept inovator pentru reamenajarea și extinderea spațiului de receptie, esențial pentru galeria care adăpostește curent peste 170 de automobile de colecție, și care urmează să fie extins pentru a găzdui peste 250 de unități. În elaborarea lucrărilor, studenții vor avea în vedere ca proiectul propus să permită desfășurarea activităților de recepție, să integreze un lobby, zone de întâlnire și așteptare, achiziție de suvenire, oferind totodată posibilitatea expunerii unei mașini de colecție în acest perimetru.

Cel de-a doua lucrare a proiectului constă în proiectarea unui pavilion pentru expunerea colecției de rachete de tenis alcătuită din aproximativ 1.100 de exemplare istorice. Participanții sunt încurajați să creeze un spațiu atractiv, estetic și funcțional, care să pună în valoare colecția de tenis, într-un mod inedit.

Am deplină încredere că tânăra generație de arhitecți va putea să aducă plus valoare privind modul de a organiza spațiul expozițional Ion Țiriac, din Otopeni. Suntem pregătiți pentru această provocare și sper ca proiectele pe care le vor realiza studenții care participă la acest concurs să se ridice la nivelul pe care îl vedem deja aici. Pavilionul colecțiilor este în extindere, ca urmare tot universul se va amplifica, și ne bucurăm că putem contribui și noi în acest sens”, a declarat arh. Dorin Ștefan.

În ambele cazuri, se așteaptă ca proiectele să integreze atât aspectele legate de organizarea spațiului interior, cât și detalii exterioare, oferind soluții creative, inovatoare și funcționale.

Studenții care participă la acest concurs au termen data de 15 decembrie 2023 pentru a își definitiva propunerile individuale aferente extinderii zonei expoziționale Ion Țiriac, din Otopeni. Prezentarea proiectelor se va face în format digital, iar în ziua jurizării fiecare participant își va susține lucrarea în fața juriului.

Juriul, format din câte un reprezentant al Grupului Țiriac, Uniunii Arhitecților din România, Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", alături de Aah. Mihai Popescu și arh. Mario Kuibuș, va evalua proiectele prezentate, iar premiile în valoare totală de 12.000 de euro, vor fi acordate studenților câștigători, astfel: 6.000 de euro pentru locul I, 4.000 de euro pentru locul II și 2.000 de euro pentru locul III.

Selecția celor 20 de studenți din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", care participă la concursul de idei pentru întregirea complexului expozițional Ion Țiriac din Otopeni, a fost realizată pe baza portofoliilor acestora de către arh. Dorin Ștefan, coordonatorul proiectului.

Termenul limită de predare a proiectelor este stabilit pentru 15 decembrie 2023, dată la care va avea loc jurizarea și desemnarea lucrărilor câștigătoare.

Împreună cu Uniunea Arhitecților din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București, Fundația Țiriac creează astfel o platformă de excelență pentru viitorii arhitecți, punând la dispoziția acestora o oportunitate valoroasă pentru un debut profesional de excepție.

Regulamentul concursului poate fi consultat mai jos:
Regulament extinderea zonei expozitionale Ion Tiriac din Otopeni.pdf

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc