Publicat: 1 februarie 2016

Noul Muzeu Național de Istorie a României – concurs internațional de soluții de arhitectură pentru reabilitarea sediului MNIR

București, 1 februarie 2016 - Muzeul Național de Istorie a României și-a propus să se reafirme ca un muzeu contemporan de istorie, prin revalorizarea clădirii sale și a relațiilor acesteia cu contextul urban, crescând calitatea expunerii colecțiilor și a serviciilor culturale oferite publicului. În acest scop, Muzeul Național de Istorie lansează concurs internațional de arhitectură, organizat de Ordinul Arhitecților din România sub egida Uniunii Internaționale a Arhitecților, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Scopul concursului este să selecteze cel mai bun concept spațial și muzeografic pentru Noul MNIR, demn de un muzeu reprezentativ pe plan național și semnificativ la scară europeană. Câștigătorul va primi mandatul de proiectare pentru restaurarea clădirii, reamenajarea spațiilor și expunerea inovatoare și atractivă a colecțiilor.

Intenția este ca acest concurs să deschidă calea către o intervenție arhitecturală de înaltă ținută, care să creeze un cadru contemporan pentru prezentarea istoriei naționale și a discursurilor istoriei într-o manieră reprezentativă și atractivă pentru publicul larg al noului mileniu, pregătind în același timp un foarte important monument istoric al capitalei (Palatul Poștelor) pentru cel de al doilea său secol de existență.

„Se propune căutarea celei mai bune întâlniri între arhitectura veche, de patrimoniu, a Palatului Poștelor cu arhitectura nouă, contemporană, care să creeze fundalul unuia dintre cele mai importante așezăminte muzeale din capitală. Reușita acestei inițiative, transformată în realitate prin lansarea concursului în data de 1 februarie, constă în adoptarea procedurii concursului de arhitectură de autoritățile din România care, din păcate, nu practică această formulă europeană consacrată decât în mod excepțional”, remarcă arh. Șerban Țigănaș, președintele OAR.

Însemnătatea concursului este strâns legată de Centenarul „Marii Uniri” (1 decembrie 1918 - 2018), eveniment care a adus împreună provinciile istorice în construcția statului de astăzi, la finalul Primului Război Mondial. În aceste circumstanțe, concursul pentru Noul MNIR anunță o serie amplă de evenimente dedicate Centenarului național. De aceea, concursul, noul proiect care îi va urma și lansarea lucrărilor vor fi gesturi simbolice și promisiuni pentru viitor.

Prin acest concurs internațional de arhitectură, Ordinul Arhitecților din România invită arhitecți și echipe de proiectare multidisciplinare să redea Bucureștiului și țării un Nou MNIR, pe măsura remarcabilelor sale colecții și a semnificației sale arhitecturale, urbane și istorice.

”Eforturile de generare a acestui concurs au durat câțiva ani și se datorează echipei muzeului, conduse de domnul Ernest Oberlaender Târnoveanu, istoric și director MNIR, domnului arh. Sergiu Nistor, consilier prezidențial, și echipei Ordinului Arhitecților din România, coordonate de doamna prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, vicepreședinte”, a adăugat arh. Șerban Țigănaș, președinte OAR. 

Mai multe detalii, pe pagina oficială a concursului: http://oar.squarespace.com/noul-mnir-romana_engleza/

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc