Publicat: 5 martie 2023

"Curentul Mediteraneean în arhitectura interbelică românească", cu Mădălin Ghigeanu, joi 9 martie 2023, ora 18.00, Calderon 48

Scrisă de arhitect Mădălin Ghigeanu, lucrarea de față încearcă să prezinte cele mai importante edificii în stil Mediteraneean din arhitectura românească a anilor 1930-1940, căutând în primul rând palatele regale, vilele regale sau princiare, casele unor demnitari, miniștri, scriitori, locuințele private ale arhitecților care au activat în acea perioadă, cât și lucrări de excepție.

„În acest volum, prin analiza activității profesionale a 43 de arhitecți români și 4 americani, cât și a peste 470 de imobile realizate în țară (majoritatea lucrări inedite de autor, nepublicate anterior), susțin că ceea ce se caracterizează prin „Stil Mediteraneean” în arhitectura interbelică românească este un fenomen cultural de împrumut de pe tărâm american, a unui stil ce s-a manifestat mai întâi în Statele Unite, cu preponderență în California și Florida la început de secol XX, până către anii 1940. Acesta a avut un ecou și o puternică reprezentare în România, manifestându-se în două centre, în primul rând în București și Constanța și, cu câteva excepții, în provincie. Într-o mare măsură este evident și atașamentul arhitecților față de stilul Neo-Mudéjar apărut în Spania la sfârșitul sec. XIX, care se manifestă până în anii 1920.” - Arhitect Mădălin Ghigeanu

„Avem intima convingere că acest capitol al arhitec­turii noastre interbelice descoperit de către Mădălin Ghigeanu nu va putea fi abordat în viitor fără a face apel la remarcabila sa prezentare a «ideologiei» curen­tului și mai ales la marea cantitate de informații privind arhitecții care au asimilat arhitectura mediteraneeană și au reelaborat un divers, dar coerent discurs urban prin opere de valoare estetică contradictorie, dar pline de vibrație și capabile de a oferi o particulară stare de bu­năstare.” -  Prof. dr. arh. Sorin Vasilescu

În deschidere vor vorbi 

-       doamna Silvia Colfescu, cea care si-a asumat curajul de a publica un asemenea volum intr-o perioada când putina lume mai citește. 

-       dl. Profesor Sorin Vasilescu ( îndrumătorul acestei lucrări va avea cuvântul ) 

-       dl. arh. Stefan Ghenciulescu

Autorul va prelua ștafeta pentru a detalia mai pe larg aspecte din aceasta lucrare.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc