Publicat: 1 martie 2018

Despre casele pasive, casele NZEB și perspectivele adoptării lor în România, Simpozion UAR – Centrul Expozițional Romexpo, 10 martie 2018, ora 11.00, Sala Madgearu, Pavilionul B3

Simpozion UAR: DESPRE CASELE PASIVE, CASELE NZEB ȘI PERSPECTIVELE ADOPTĂRII LOR ÎN ROMÂNIA

arh. Horia Mihai NICOLESCU, președinte  APROCOR România

ing. Sorin PĂTRAȘ, vicepreședinte APROCOR România

Casele cu consum (foarte) redus de energie sunt o preocupare actuală pe plan mondial. Există o mulțime de propuneri și câteva realizări notabile încurajatoare. Care sunt țintele acestui curent, realizările lui și – foarte important – care sunt șansele ca România să se angajeze cu succes pe această direcție sunt temele fierbinți care vor fi abordate în cadrul acestui eveniment.

APROCOR este Asociația română pentru promovarea construcțiilor de locuințe cu tehnologii rapide de execuție – organizație care din 1998 promovează, execută și vinde în Europa case panelizate din lemn, realizate după cele mai moderne și actuale standarde mondiale.

STRUCTURA SIMPOZIONULUI

Partea I

  1. Noile concepte de locuire: casa verde, pasivă, cu consum minim, nZEB s.a.;
  2. Ce sunt casele cu consum (foarte) redus de energie? Principii și criterii de urmărit (lipsa pierderii termice, etanșările etc.) – diagrame, foto, exemple;
  3. Realizări mondiale și naționale – foto comentate;
  4. Vreți să vă construiți o casă pasivă? Ce trebuie să urmăriți;
  5. Casele panelizate din lemn ale APROCOR:
  1. De la casele APROCOR la casele nZEB – diferențe și trenduri;
  2. Case nZEB în România, inclusiv experimentul EFdeN;
  3. Perspective și punctul de vedere al autorului:
  1. Concluzii.

Partea a II-a   

Întrebări și discuții

***

arh. Horia Mihai NICOLESCU

Natura a ramas undeva… alaturi. O respectam doar din cand in cand, atunci cand ne arata puterea ei nesfarsita prin eruptii de vulcani, taifunuri, cutremure…

“Casa verde”, “Casa pasiva”, “Casa nZEB”, “Casa climatica”, “Casa pozitiva”, “Casa bio”, etc.

Ce sunt ele?

Ce vor ele sa ne spuna? 

Ne aduc o calitate superioara si durabila pentru viata de maine ?

La aceste intrebari vom incerca sa raspundem in aceasta prezentare.

Senior arhitect cu peste 45 de ani de experienta in arhitectura industriala (domeniul nuclear), cercetare, proiectare si siguranta la incendii.                

ing. Patras Sorin

A absolvit Facultatea de Constructii Feroviare din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti. A lucrat in constructii feroviare si constructii civile iar din 1996 a condus prima fabrica de case cu structura din lemn in tehnologie americana din Romania.

De la infiintarea asociatiei producatorilor de case din lemn a fost ales Vicepresedinte APROCOR Romania si ulterior Director executiv al APROCOR LICENCE.

A intocmit STANDARDUL APROCOR cu toate variantele lui imbunatatite si a publicat numeroase articole in presa de specialitate.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc