Publicat: 26 noiembrie 2014, ultima actualizare: 27 noiembrie 2014

Expoziție ”Siluetele orașului istoric și spații urbane văzute de arhitecți” - Sibiu 3-15 decembrie

COMUNICAT DE PRESĂ

EXPOZIȚIA Siluetele orașului istoric și spații urbane văzute de arhitecți

Vernisaj: Miercuri, 03 decembrie, ora 16.00, Centrul de Informare Turistică Primăria Sibiu, Str. Brukenthal nr. 2.

Expozanți: Arh. Ion ENE și arh. Cristina ȚURLEA

Program expoziție : 03- 15 decembrie, L-V: 9-17, S-D: 9-13

Filiala Județeană Sibiu a Uniunii Arhitecților din România, în calitate de organizator, are plăcerea de a vă invita la un eveniment cultural deosebit: o expoziție care cuprinde peste 60 de lucrări în ulei și acuarelă realizate de arhitecții Ion ENE (Sibiu) și Cristina ȚURLEA (București). Aceștia vor prezenta prin intermediul culorilor ,,Siluetele orașului istoric și spații urbane văzute de arhitecți'', iar lucrările vor fi apreciate de către critic de artă - dr. Olimpia TUDORAN.

Despre autori:

Arh. Ion Ene s-a născut în 27 septembrie 1937. A studiat la Institutul de Arhitectură ,,Ion Mincu" București, promoția 1976. Din anul 1976 până în anul 1999 a fost angajat la IPJ Sibiu ( SC Proiect) și a fost șeful de proiect al PUG SIBIU, elaborând cinci planuri urbanistice generale pentru Municipiul Sibiu. Din anul 1991 arh. Ion Ene elaborează proiecte în cadrul biroului individual de arhitectură și este membru al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului. Dintre lucrările deosebite proiectate de dânsul amintim: cele șapte biserici din care cinci în municipiul Sibiu - toate și realizate, sediile de birouri: Calea Dumbrăvii nr. 24 și Str. Victoriei nr.14, Spitalul Municipal Mediaș. A avut o expoziție de lucrări personale în octombrie 2012, vernisată în cadrul Centrului de Informare, Primăria Sibiu.

În luna octombrie s-au împlinit doi ani de la vernisajul salonului de pictură cu tema ,,SPAȚII ISTORICE VĂZUTE DE ARHITECȚI " a dl. arh. Ion Ene. Expoziția de un real succes a fost onorată și de prezența dl. Klaus JOHANNIS.

Păstrând același motto "ARHITECTURA ESTE VOINTA UNEI EPOCI TRANSPUSA IN SPATIU ", dl.arh. Ion ENE vine în fața publicului sibian cu un număr de 50 lucrări în ulei noi. În maniera și cromatica caracteristică, arhitectul a transpus pe pânză monumentele ce prin silueta si volumetria lor domină orașul. Tablourile dl. arh. ENE, prin desenul architectural și armonia culorilor reusesc să te introducă în atmosfera spațiilor urbane ale zonei istorice.

Arh. Cristina Țurleaa absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" și Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir", București. În 2007 obține titlul științific de doctor în arhitectură. Este autorul volumelor "Arhitectura și spațiile publice", "Cronica restaurării Palatului Vechi BNR", "Centrul istoric financiar-bancar al Bucureștilor", toate apărute la Editura Cadmos. În decembrie 2010 a organizat la Sala Octav Doicescu a UAR prima expoziție de pictură "Culori și Culoare". În 2011 a participat la expoziția colectivă "Dincolo de Arhitectură" organizată la Galeria Dialog. Tot în 2011 a avut o expoziție personală de fotografie "Centrul istoric financiar-bancar al Bucureștilor" la Rotonda BNR, în 2014 a vernisat expoziția "Malta - muze, îngeri, mandale".

"O admirabilă colecție de călătorii îndepărtate, în inimă și sub frunte, acolo unde transpunerea locurilor pe care le străbatem devine un abur dens și persistent, cu posibilități de amplasare în azur. (...) Forma arhitectonică neidilizată, descoperită prin instrumental unei cromatici conduse mai mult de interiorate decât de mâna artistei, dezvăluie muzica și versul proiectate de lumină și culoare peste aparentul anodin din proximitate cu resursele unui seismograf de mare precizie diafană." Ovidiu Pecican

"Peisajele Cristinei Țurlea își plac și îți transmit o stare de liniște, de bucurie și confort spiritual. Să te mai poți bucura de o fereastră, de un colt de stradă dintr-un burg, de un acoperiș, de pomi infloriti sau dezgoliți de toamnă, să ai liniștea de a te opri pentru a observa frumusețea din toate acestea înseamnă un lux într-o lume accelerate, devoratoare și nervoasă." Constantin Stan


Organizator: Filiala Județeană Sibiu a Uniunii Arhitecților din România (UAR)

Parteneri: Primăria Municipiului Sibiu și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

Parteneri Media: Tribuna, Turnul Sfatului,Hermannstädter Zeitung, Radio TV Sibiu

Sponsor: SINECON S.A. Sibiu

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc