Publicat: 27 iunie 2016

Duiliu Marcu – arhitectul detaliilor, 30 iunie, ora 19.00, Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferințelor de joi cu dr. arh. Mariana Croitoru, dr. arh. Dan Adrian Ionescu și dr. arh. Mihaela Lazăr pentru prezentarea „Duiliu Marcu – arhitectul detaliilor”.

Aceasta este realizată în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, în cadrul Semicentenarului Duiliu Marcu (1966-2016), în data de 30 iunie 2016, orele 19.00, la Palatul Suțu.

Duiliu Marcu este cel care dovedește o polivalență ieșită din comun în arhitectura românească, practic activitatea sa confundându-se cu aproape întreaga evoluție a arhitecturii noastre. 
O contribuție remarcabilă a lui Marcu pentru întreaga arhitectură interbelică din țara noastră este reinventarea detaliului de arhitectură, atât prin soluția găsită, cât și prin prețiozitatea materialului folosit. Din acest motiv, îndrăznim să-l numim pe Duiliu Marcu „ARHITECTUL DETALIULUI ÎN ARHITECTURA MODERNISTĂ DIN ROMÂNIA”. De fapt, când privim creația lui Duiliu Marcu, avem în față operele celui mai complex arhitect care a profesat în România, în veacul de modernitate 1850-1950. În ciuda acestor considerații, arhitectul însuși se întreabă, cu modestie, referindu-se la atingerea aspirațiilor sale către o arhitectură modernă și originală, care l-au călăuzit în activitatea sa profesională : 
„Voi fi reușit oare? Eu pot să declar [...] că sunt departe de a fi fost întotdeauna mulțumit de ceea ce am realizat.”
Prezentarea face parte dintr-o serie de evenimente ce se vor desfășura de-a lungul anului 2016, anul Semicentenarului Duiliu Marcu (1966-2016).


Mariana Croitoru este absolventă a Institutului de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (1985), membru UAR (din 1985) și OAR (din 2001). Angajată la Institutul „Carpați Proiect” din București, unde a participat la elaborarea unor lucrări complexe (Palatul Parlamentului, Casa Academiei, Biblioteca Națională ș.a.), în calitate de colaborator sau șef de proiect (1987-2006).
Cadru didactic universitar din anul 2006, Doctor în arhitectură (2012), cu lucrarea „Arhitectura de interior în România – o istorie din prima jumătate a secolului XX”, îndrumător prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.
În prezent este lector universitar în cadrul Facultății de Arhitectură de Interior a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
A participat la proiecte culturale ale UAR (2012) – „Dicționar al arhitecturii românești moderne (sec. XIX, XX, XXI). Literele A-C”, fiind menționată la litera C și ale OAR (2013) – „5 trasee culturale de arhitectură bucureșteană”, cu două tururi ghidate și cu broșura de autor „Traseu urban București. Arhitect Duiliu Marcu”. 
Autor al expoziției de fotografie „Un veac de arhitectură bucureșteană (1850-1950)”, în cadrul manifestărilor „BUCUREȘTI 550” – 2009 și al expoziției permanente „Arhitectul Duiliu Marcu”, în cadrul Muzeului de Artă al Orașului Calafat (localitate în care s-a născut arhitectul), județul Dolj, inaugurată cu ocazia manifestărilor „Zilele orașului Calafat” – mai 2015.

Următoarele conferințe de joi:
Joi, 7 iulie 2016, ora 19:00, conferința „Omul antic: cotidian și imaginar” cu Raluca Popescu, muzeograf Secția Arheologie, Muzeul Municipiului București.
Cu ocazia acestei conferințe din ziua de joi, 7 iulie 2016, programul de vizitare se va prelungi până la orele 21.00. Participanții la conferință vor putea astfel admira expoziția care a inspirat tematica prezentării.


Intrarea este 7 lei (3 lei pensionari). În preț este inclusă vizitarea expozițiilor organizate la Palatul Suțu.
Conferințele din zilele de joi organizate de Muzeul Municipiului București vor fi reluate începând din luna septembrie 2016.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc