Publicat: 2 noiembrie 2017

Expoziția "Emografii", Cristina Țurlea, 21 noiembrie, ora 17.00, în Calderon 48

Marți 21 noiembrie, ora 17, la Centrul de Cultură Arhitecturală a UAR din Strada Jean Louis Calderon, nr. 48, are loc vernisajul Expoziției de pictură și desen EMOgrafii a arhitectei Cristina Țurlea. Expoziția va fi deschisă până în 8 decembrie 2017.

Ce sunt emografiile?

”Povestea a început în octombrie 2016 – spune Cristina Țurlea. Numele a venit mai târziu. Când deja se strânseseră mai bine de cincizeci. Când în telefonul meu era deja un pachet considerabil cu imaginile lor. Atunci le-am văzut. Toate înșirate, ordonate. Până atunci fuseseră secvențe, imagini punctuale, clipe ale sufletului prinse în linii și culoare, aparent fără o noimă, fără o regulă a minții. Emoții. Brusc au devedit un film. Clișee purtate de unda timpului. O radiografie a sufletului. EMOgrafii.”

Majoritatea exponatelor sunt desene realizate pe carton colorat, înrămate în pas-partout, cu dimensiunile de 32x32 cm sau 48x48 cm. Par fragmente de vitralii de catedrală apuseană, geometrii surprinzătoare din spatele cărora răzbate o lumină care fascinează, îndeamnă la introspecție, majoritatea în nuanțe de albastru, deloc reci, sugerând combinații de pietre prețioase menite să trimită gândul la esențe și ezoterism, la ritualuri în care să ne inițiem, sugerând experiențe intense la care să fim părtași. La altă privire, gândul ne duce la desene de influență orientală.

Cristina Țurlea a mai avut expoziții personale - „Culori și culoare”, pictură, 2010, Sala Octav Doicescu, UAR; „City-ul bancar București”, fotografie, 2010, Sala Rotondă, BNR; „înSemne în Culoare”, pictură, 2011, Centrul de Cultură Arhitecturală UAR; „Joc de Culori”, pictură, 2012, Sala Rotondă, BNR; „Malta. Muze, îngeri, mandale”, pictură, 2014, Centrul de Cultură Arhitecturală UAR; ”înCHIPuiri”, pictură, 2015, Centrul de Cultură Arhitecturală UAR „ALEGria”, pictură, 2016, Centrul de Cultură Arhitecturală UAR - și a participat la expoziții colective:  „Dincolo de arhitectură”, pictură, 2011, Galeria Dialog, Primăria S2; „Culori în familie”, pictură, 2014, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”;  „Siluetele orașului istoric și spații urbane vazute de arhitecți”, pictură, 2014, Sibiu;  „Bouse roumaine, femme roumaine”, pictură, 2015, ICR Lisabona.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc