Publicat: 29 iulie 2020

Expoziția B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” se poate vedea în august la Cluj-Napoca

Expoziția multimedia B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” vă propune o incursiune vizuală inedită în dimensiunea amplă, mai puțin cunoscută sau explorată a patrimoniului deco-modernist din București. Demersul de comunicare arhitecturală - expoziție și conferințe - oferă specialiștilor și comunității de creatori din România ocazia dezbaterii și problematizării aspectelor relevante. Expoziția itinerantă este organizată de Asociația Igloo - Habitat și Arhitectură, cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, și va putea fi vizitată în perioada 1-9 august, orele 11.00-19.00, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

În perioada interbelică, arhitectura Art Deco a avut un rol major în modelarea imaginii Bucureștiului iar contextul istoric, urban și cultural al anilor 1920 - 1945 este prezentat în expoziție din două perspective: istorică și contemporană.

Bucureștiul interbelic, „un oraș în devenire care trăiește o metamorfoză în salturi”, este imaginea documentată de Willy Pragher, fotoreporter liber profesionist la Berlin care și-a petrecut tinerețea în Germania și România, devenind în 1939 fotograf și grafician al Societății Românești de Distribuire a Combustibilului. Contrastele frapante între Bucureștiul modernist și contextul social surprinse de Pragher, laolaltă cu relatări ale fotoreporterilor din presa internațională a timpului, ne dau imaginea acelui București al bulevardelor largi și clădirilor înalte. 

Cadrele contemporane sunt realizate de trei fotografi, Arthur Țințu, Vlad Pătru și Dragoș Dogaru, și ne oferă imaginea programelor arhitecturale, variantelor stilistice și elementelor de limbaj Art Deco care ne dau scara și detaliul acestui București interbelic modern.

«„București - Oraș Art Deco” este un proiect cultural care vizează îmbunătățirea percepției și valorizarea arhitecturii Moderniste Art Deco din Capitală urmărind extinderea cazului pilot și în alte orașe. Acest demers se poate realiza printr-un efort comun al specialiștilor în arhitectură și patrimoniu construit, al educatorilor – universități și instituții de învățământ – și al asociațiilor profesionale care doresc să prezinte: decidenților, comunității specialiștilor alcătuite din urbaniști, arhitecți, designeri de interior, constructori etc., dar și publicului larg, un proiect cultural consecvent, menit să pună în valoare patrimoniul arhitectural modernist art-deco, reîmprietenind locuitorii și turiștii capitalei cu spațiul urban. 

Astfel prin itinerarea expoziției B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” extindem atenția și deschidem discuția despre arhitectura Modernistă Art Deco și în alte orașe din țară. Continuăm susținut obiectivul de valorizare, vizibilitate și vizitare la nivel național a acestui patrimoniu de o surprinzătoare valoare.

Credem că expoziția itinerantă „București - Oraș Art Deco” are un mare potențial de a deveni un instrument de comunicare profesională, de educare, de implicare și, desigur, de delectare, și poate fi punctul de plecare către o platformă extinsă #artdecoromania.» - arh. Adrian Ciocăzanu, co-fondator Igloo și platforma B:MAD

„Orașele României dețin un bogat patrimoniu arhitectural deco-modernist din perioada interbelică, etapă istorică a unei spectaculoase dezvoltări arhitectural-urbane și culturale. Dezideratul final al itinerării expoziției este RO:MAD, un proiect mai amplu, care presupune o inventariere la nivel național a celor mai reprezentative exemple de arhitectură deco-modernistă și catalogarea lor într-o publicație cu rolul de popularizare și salvgardare a acestui surprinzător și divers patrimoniu. 

Dorim să invităm contributorii care vor să participe la documentarea la nivel național și la viitoarea publicație pe acest subiect să folosească hashtagul #artdecoromania pentru indexarea @artdecoromania pe contul de instagram și facebook al acestei inițiative. 

Pentru documentare, platforma www.artdecobucharest.ro (facebook, instagram, youtube, izi.travel artdecobucharest) vă stă la dispoziție ca un exemplu de bune practici, cu o hartă extinsă la nivelul capitalei, numeroase articole pe această tematică cât și o secțiune de limbaj arhitectural, care traduce și explică cum identificăm elementele care definesc un imobil Modernist Art Deco.” - Dragoș Dogaru, co-fondator și director creativ al platformei Bucharest: Modernism Art Deco. 

Expoziția itinerantă B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” va prilejui și conferințe tematice și proiecții de film documentar. Astfel, în data de 6 august, de la ora 19.00, la Casa Tranzit, publicul clujean pasionat de arhitectură și patrimoniu este invitat să ia parte la:

conferința „Dedans et dehors art deco”, susținută de dr. arh. Françoise Pamfil, conferențiar universitar în cadrul UAUIM, redactor-șef revista igloo și consilier științific B:MAD

lansarea la nivel național a temei de documentare pentru fotografie de arhitectură #artdecoromania de către arhitectul Adrian Ciocăzanu și designerul Dragoș Dogaru, co-fondatorii platformei București: Modernism Art Deco - managerul de proiect, co-fondator igloo respectiv directorul creativ și inițiatorul proiectului B:MAD

conferința susținută de arh. Miklós Péterffy despre reabilitarea clădirii moderniste PJ House din Cluj-Napoca de către Peterffy+Dory Architects

proiecția documentarului experimental “Villa Empain”, în regia Katharinei Kastner, ce va fi prezentată cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București. Va fi anunțată ulterior disponibilitatea vizionării online pentru publicul larg.

Expoziția și evenimentele conexe se adresează publicului larg interesat de patrimoniu și expoziții multimedia, și deopotrivă publicului specializat - arhitecți, urbaniști, designeri, artiști și oameni de cultură, cât și studenți din domeniu.

Vizitarea spațiului expozițional se va face cu respectarea normelor sanitare în vigoare, conform indicațiilor personalului expoziției. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe durata vizitei cât și în cadrul evenimentelor. Este obligatorie respectarea distanței minime de 1,5m între persoanele care nu fac parte din același grup, respectiv 2m între scaune. Organizatorul își rezervă dreptul de a limita accesul persoanelor la evenimente și de a interzice prezența persoanelor care nu se conformează acestor reguli.

Înscrierea la  evenimentul din 6 august se face prin RSVP la contact@artdecobucharest.ro, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe informații vă invităm să urmăriți www.artdecobucharest.ro și pagina de Facebook a proiectului. 

Expoziția multimedia B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco -  redescoperire, contextualizare, dezbatere” itinerată la Cluj-Napoca este un proiect cultural Igloo și al platformei București: Modernism Art Deco, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

#BMADproject #ArtDecoBucharest #BMADitinerant #igloo

___________________________________

B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” Cluj-Napoca

Un proiect IGLOO

Susținut de: Ordinul Arhitecților din România

Co-organizator: Fundația Tranzit

Partener: TIFF

Parteneri instituționali: Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - Facultatea de Arhitectură, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Național al Țăranului Român, Landesarchiv Baden-Württemberg - Staatsarchiv Freiburg, Delegația generală Valonia-Bruxelles la București,Forumul Cultural Austriac București

Parteneri media: Agerpres, Modernism.ro, The Institute, Designist.ro, Arhitext, Dizainar.ro, Vânătoarea de comori arhitecturale, De-a arhitectura

Plăcut de Radio Guerrilla

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc