Publicat: 5 octombrie 2016

Concurs "O casa a durerii" (in memoriam Colectiv)

E 2 septembrie.

E inca vacanta. E cald. E soare. E destul de bine.
Avem, deci, toate motivele sa gandim si sa simtim in mod pozitiv, sa privim spre inaltul cerului, sa speram, sa ne bucuram.
Dar acum aproape un an, colegi de-ai nostri (si nu numai), intr-o incercare similara de a se bucura de viata, de a canta si dansa, au murit, la sfarsit de saptamana, in conditii tragice. Ma refer, desigur, la tragedia de la clubul Colectiv.
Sigur, am putea spune ca mortii cu mortii, vii cu vii... dar nu ar fi teribil de cinic...?
Eu cred ca nu ar trebui sa-i uitam. Am fi putut fi in locul lor, asfixiati si arsi. Morti.
E usor sa dezminti moartea. Dar ne gandim oare la rudele si prietenii ramasi in viata...? Avem oare latitudinea sa uitam...?
O mare parte din arhitectura pe care o admiram in "istorie" are un caracter comemorativ. Si daca nu "comemorativ" per se, spiritual.
Stiu, azi nu mai gandim asa. Noi suntem pragmatici, materialisti si grabiti. Insa v-as invita sa va imaginati ca aceasta tragedie v-a lovit direct. Ati mai fi atat de relaxati...?
Impreuna cu Uniunea Arhitectilor, va propun o tema de meditatie arhitectonica, care sa comemoreze, la un an de la aceasta teribila tragedie, pe cei disparuti. Eu am scris acum aproape un an, la doua saptamani dupa aceasta tragedie, un text invitational pentru O CASA A DURERII. Textul scris atunci este atasat aici. O CASA A DURERII.doc
Daca amintirea acestei tragedii nu va lasa indiferenti, si daca cuvintele mele nu sunt complet lipsite de emotie si putere, atunci sper ca veti face o lucrare care sa nu ignore acest adevar simplu: viata umana e vulnerabila si fragila. Putem sa pierim oricand. Viata si moartea sunt corelative.
Asta nu este o invitatie spre morbiditate, ci o invitatie spre a fi sensibili, o invitatie spre a nu uita.
Va multumesc,
Dan Coma

Predarea lucrarilor se va face pana la data de 23 octombrie, avand astfel sansa sa aratam aceste lucrari in cadrul Bienalei de Arhitectura din Bucuresti din toamna asta. Mai mult decat atat, contemplam o expozitie comemorativa in spatiile expozitionale ale UAUIM la sfarsitul lunii octombrie. Ar fi frumos, cred, sa incercam sa omagiem pe cei disparuti in mod cat mai creativ. Ar fi o necesara victorie (oricat de iluzorie) a vietii asupra mortii, prin si pentru arhitectura, dar in primul rand, pentru cei care nu mai sunt printre noi. 
Mai jos puteti vedea trei situri posibile pentru propunerea dumneavoastra... dar O CASA A DURERII poate fi conceputa si in abstractum, adica fara un loc precizat. Este alegerea dumneavoastra.

Pentru inregistrare in aceasta competitie si pentru mai multe informatii, va rog contactati: info@icarch.us


- terenul liber, fara constructii, vizavi de cladirea unde a fost clubul Colectiv.

- parcela de pamant, inconjurata de masini, din fata cladirii...

- si chiar Dambovita, unde s-ar putea propune, poate, o insula comemorativa.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc