Publicat: 12 martie 2022

Din 10 martie, descoperă Arta Totală a anilor 1900 în expoziția INP dedicată stilului Art Nouveau / Sezession / Szecesszió / Jugendstil din România

Azi, 10 martie, pornim pe firul Art Nouveau-ului din România, la Castelul Pelișor din Sinaia - prima oprire a unei expoziții itinerante excelent pusă în valoare în mijlocul obiectelor ce au aparținut Reginei Maria. Aceste obiecte se află în patrimoniul Muzeului Național Peleș, partener special în organizarea proiectului expozițional.
Expoziția dedicată ,,artei totale" poate fi vizitată la Pelișor până pe 19 iunie, după care își urmează drumul prin țară, spre alte clădiri reprezentative pentru ilustrarea stilului Art Nouveau, așa cum s-a manifestat acesta în România.

 „Art Nouveau este un stil și o mișcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată cu o intensitate cuceritoare, manifestată preponderent la începutul secolului XX. De aceea se numește și arta 1900. Se distinge ca un stil valoros, primenitor, de reconsiderare estetică consistentă și de înnoire prin manifestările sale din artele decorative. Traversează domenii, răsfrânge influențe, dizolvă canoane și inventează. În România, manifestările artei totale cunosc denumiri date de influențele majore prin care arhitectura, interioarele, mobilierul și arta aplicată ajung să fie realizate. Astfel întâlnim în Transilvania deopotrivă Sezession, Szecesszió și Jugendstil, iar în Vechiul Regat Art Nouveau” lămurește Fraçoise Pamfil, arhitecta care a oferit echipei INP consultanța științifică pentru realizarea expoziției.

De ce era nevoie de un astfel de proiect expozițional?
Tematica, modul de prezentare al expoziției și decizia de a o itinera au fost luate pentru ca publicul să poată să recunoască și să prețuiască moștenirea culturală Art Nouveau prezentă, în grade și versiuni diferite, pe teritoriul țării noastre. Expoziția propusă de Institutul Național al Patrimoniului contribuie la înțelegerea istoriei, ideilor, caracterului, manifestărilor, specificului, valorii și importanței moștenirii Art Nouveau în România - esențiale pentru conservarea și promovarea acestui patrimoniu.

Arta totală poate fi văzută ca un efort colaborativ al multor artiști de a transforma viața de zi cu zi în artă. Astfel, aceasta s-a extins dincolo de limitele galeriilor, a fost adusă în sufrageriile oamenilor, în bucătării, pe scări și în grădini prin decorații, mobilier, vase, lămpi, textile și altele asemenea. Alegerea acetestei teme centrale pentru expoziție, a artei totale, este și o metaforă pentru apropierea publicului larg de acest stil eliberator, îndrăzneț, cunoscut sub numele de Art Nouveau. Ori acesta este principalul motiv pentru care am pus la cale acest itinerariu Art Nouveau, pe care sperăm să-l parcurgă cât mai mulți iubitori de frumos, istorie și patrimoniu" declară Irina Iamandescu, director adjunct INP - Direcția Momumente Istorice - și coordonatoarea proiectului.

Ce aduce nou expoziția?
Secțiunile expoziției cuprind, pe lângă spectaculoasele clădiri reprezentative pentru manifestarea artei totale în România, serii de detalii grupate în tematici ca: arta tâmplăriilor din lemn, geometrii și modulări de pavimente, declinări decorative murale, expresivitatatea instalațiilor, măiestria pieselor spațiului interior, obiecte decorative. Elemente cu caracteristici asemănătoare care se regăsesc atât în arcul intracarpatic cât și în cel extracarpatic au în comun efortul de a mărturisi, în ritmuri diferite, fenomenul arhitectural Art Nouveau / Szecesszió / Sezession / Jugendstil și modul în care au coexistat de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul anilor ‘20 ai secolului al XX-lea în această parte a Europei. Orașele reprezentate în expoziție prin patrimoniul Art Nouveau pe care îl dețin sunt: Arad, Baia Mare, Băile Govora, Borsec, Botoșani, Brașov, Brăila, București, Calafat, Cluj-Napoca, Constanța, Corabia, Covasna, Craiova, Deva, Ditrău, Gheorgheni, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Ocna Sibiului, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Sinaia, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.Castelul Pelișor - manifestare a artei totale novatoareCastelul Pelișor - prima gazdă a expoziției - reprezintă manifestarea artei totale novatoare, prin implicarea Reginei Maria, care și-a asumat stilul Art Nouveau în esența sa nonconformistă și spectaculoasă. Influențe considerabile asupra creației de mobilier gândite de Regina Maria s-au datorat Școlii de la Darmstadt. Scoțianul Baillie Scott a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți europeni ai mișcării Arts and Crafts. Acesta a decorat numeroase camere din palatul ducelui Ernst Ludwig von Hesse din Darmstadt, care a fost nepotul Reginei Victoria a Marii Britanii și soțul Victoriei Melita, sora mai mică a Reginei Maria. Garniturile de mobilier pentru Camera de aur și dormitor, concepute în jurul anului 1909 la curtea ducilor Hesse, realizate la Școala de Arte și Meserii de pe șantierul reședințelor regale, sunt cele mai inedite lucrări păstrate în colecția Castelului Pelișor, prezentând motive decorative medievale. Floarea de crin și de iris sunt laitmotive ale creației, regăsite inclusiv pe spătarele unor scaune și fotolii. Atelierul vienez Bernhard Ludwig a furnizat o serie de garnituri de mobilier, printre care cele din camera de joacă a principilor. Fiul lui Bernhard Ludwig a devenit ulterior, la Sinaia, decoratorul cel mai important. Acesta a adoptat designul Sezession, guvernat de elemente geometrice, cu linii ușor curbate și inserții sculpturale.

Descoperă mai multe detalii vizitând expoziția „Manifestări ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, la Castelul Pelișor, în perioada 10 martie - 19 iunie 2022.Mulțumiri partenerilor implicați în dezvoltarea expoziției și a evenimentelor aferente:

Muzeul Național Peleș: Narcis Dorin Ion, director general; Mircea-Alexandru Hortopan, director patrimoniu - pentru deschidere, găzduire și completarea expoziției cu piese reprezentative, realizate de artisti de renume mondial pentru acest stil de referinta, din colecția Muzeului Peleș.
Muzeul Județean Târgu Mureș - Palatul Culturii: Szántó Loránt, șef serviciu; Oniga Erika, muzeograf.
Aquatim - Muzeul Apei: Ilie Vlaicu, director general; Loredana Leordean, coordonator programe educaționale.

Proiect realizat cu sprijinul:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Județean Teleorman, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Iași, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Mureș, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, Oradea Heritage,
Asociația ARCHÉ, BETA. Bianca Azap & Dan Purice, Dragoș Andreescu. Monumentalist, Andreea Andronic, Alexandra Baboi, Raluca Bărbulescu, Victor Bunoiu, Veronica Burtea, Ana Dumitru, George Dumitriu, Alexandru Duță, Rebeca Gag, Mădălin Ghigeanu, Ioan Grămadă, Camil Iamandesu, Raluca Iosipescu, Thomas Laschon, Irina Leca, Anca Majaru, Alexandru Mexi, Ovidiu Micșa, Ana Maria Pop, Adrian Spirescu, Matei Eugen Stoean, Liana Carina Tătăranu, Árpád Udvardi.Expoziția „Manifestări ale artei totale în România. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, catalogul și alte materiale și evenimente aferente au fost realizate de Institutul Național al Patrimoniului în cadrul proiectului ART NOUVEAU 2. Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moștenirea comună a patrimoniului ART NOUVEAU.

În continuarea proiectului ART NOUVEAU 1 (2017-2019) și pentru un impact susținut la nivelul promovării și protejării patrimoniului Art Nouveau în regiunea Dunării, Institutul Național al Patrimoniului se implică în cooperarea regională într-un nou proiect în cadrul Programului Transnațional Interreg Danube al Uniunii Europene. Scopul proiectului ART NOUVEAU 2, desfășurat în perioada 2020 - 2022 în parteneriat cu instituții și muzee din alte 5 state riverane Dunării (Austria, Serbia, Slovacia, Croația și Ungaria), este acela de a consolida identitatea culturală și patrimoniul Art Nouveau din regiunea Dunării printr-un set de activități de cercetare, schimb de bune practici, inițiative educaționale, expoziționale și de promovare. Obiectivul principal al acestui proiect este promovarea și punerea în valoare responsabilă și durabilă a patrimoniului cultural Art Nouveau ca resursă pentru consolidarea identității culturale regionale și pentru stimularea creșterii economice în regiunea Dunării. În acest scop, parteneriatul regional și-a definit trei obiective specifice, și anume: creșterea nivelului de cunoaștere a patrimoniului Art Nouveau în rândul publicul larg, dezvoltarea comunității profesionale specializate în Art Nouveau din regiunea Dunării și profesionalizarea promovării turistice a patrimoniului Art Nouveau. Mai multe informații despre proiect: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2
Proiect cofinanțat din Fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA II).
Programul de Cooperare Transnațională Dunărea este un instrument de finanțare al Interreg care urmărește îmbunătățirea aplicării politicilor și programelor de dezvoltare regională în zona Dunării.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc