Publicat: 9 octombrie 2017

Conferința "DEFEATED ARCHITECTURE", marți 10 octombrie, ora 18.00, Sala Frescelor

Conferinta lui Kengo Kuma la UAUIM mi-a dat de gandit... sincer sa fiu, ceea ce m-a atras in primul rand spre ea, dincolo de notorietatea arhitectului, a fost titlul ei: DEFEATED ARCHITECTURE. E un titlu care imi place mult, fiindca un anume pesimism inevitabil legat de numele meu de familie (Coma) m-a facut sa rezonez spre el... dar cand am aflat ca in limba japoneza Kuma inseamna Urs, atunci imediat m-am gandit la Peter Eisenman, al carui nume de familie inseamna, in limba germana, Om de Fier. Traducerea ar fi perfecta, daca ar mai fi o litera "n" la sfarsitul numelui, adica Eisenmann.
In engleza, asadar, un alt posibil titlu pentru ce as vrea sa spun este:
The Ironman and the Bear
Ce ii uneste pe Eisenman si Kuma ?
Multi ani la rand Eisenman (Ironman) a cautat sa se exprime prin ceea ce el numea "weak architecture", in timp ce Kuma (Bear) vorbeste despre "defeated architecture".
Nu este un paradox ?
Cum se face ca purtatorii unor nume atat de favorabile, in sensul puterii, sunt atrasi de infrangere si slabiciune ?
Ursul este aproape o paradigma animalica a puterii, a invingatorului (asta daca nu e impuscat in Sibiu), pe cand un Om de Fier e un Om de Fier.
Dar faptul ca doi arhitecti dintre cei mai importanti azi "cocheteaza" cu "slabiciunea" si cu "infrangerea" cred ca merita efortul unei analize... despre asta as vrea sa vorbesc...
Va multumesc si va astept.
Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc