Publicat: 15 octombrie 2020

Lansare Back to the Future

Asociația ArtCrowd -Artiști în educație lansează proiectul ”Back to the Future - Design românesc la intersecție”, ce se va desfășura în lunile iulie-noiembrie printr-o serie de activități în București și în mediul online.

Proiectul urmărește o conștientizare a unor momente istorice importante a designului românesc la intersecție cu alte discipline și explorarea unor tipuri de demersuri care au rămas poate într-o poziție marginală și care, cunoscute fiind profesioniștilor actuali și mai ales viitori, vor influența în mod pozitiv devoltarea designului românesc. Obiectivul său este de a crea un dialog profesional în jurul (re)descoperirii designului românesc și a promotorilor acestuia din anii 1970-1980.

Această acțiune se corelează cu recuperarea unei personalități din perioada de pionierat a designului și a învățământului de design bucureștean, arhitect Ion Popa, anul 2020 fiind anul comemorativ a 30 ani de la dispariția sa. În activitatea sa profesională a urmărit constant realizarea unor proiecte în cadrul unor echipe interdisciplinare de anvergură, a co-fondat primul studio de design din România și a fost unul dintre principalii organizatori ai primului și celui mai mare eveniment de Design din România, Seminarul Național de Design din 1974, în urma căruia termenul design a întrat în vocabularul profesional românesc.​

În acest scop vom organiza trei evenimente:

Întregul proiect va fi documentat de o publicație cu același nume.

Parteneri: Uniunea Arhitecților din România/ UAR, Universitatea Națională de Arte/UNArte, Departamentul Design, Universitatea Națională de Arhitectură și Urbanism/UAUIM, Prosper-ASE, Asociația TFR Alumni - EduConect

Parteneri media: Modernism.ro, Revista Arhitectura

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Simpozionul "Back to the Future- Design românesc la intersecție
 

De asemenea, în data de 12 noiembrie vă invităm la Simpozionul “Back to the Future” 2020. Acesta este dedicat tinerilor designeri și studenților în design și în domenii conexe, și va avea ca obiectiv, odată cu stabilirea reperelor istorice, aducerea împreună a unor oameni conectați la istoria designului românesc precum și la viitorul acestuia. Lucrările prezentate vor avea ca subiecte: Inceputurile designului romanesc in contextul anilor 70 și 80 și a manifestărilor importante din domeniu, design românesc actual radiografiat de generațiidiferite, designul românesc în contextul internațional și posibile direcții viitoare. 


Printre invitați se numără personalități în domeniu precum:
 

Lector univ. dr. Mirela Duculescu (Istoria și teoria designului, Universitatea Natională de Arte, București, Departamentul Istoria și teoria artei)

Constantin Flondor (Pictor, co-fondator al grupărilor 111, Sigma și Prolog, profesor la Liceul de Arte Timișoara (1962-1992) și Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte Vizuale și Design între 1992-2005)

Dr. Ioana Sanda Avram (Designer, cercetător în științele modei, președinte Filiala Design, Uniunea Artiștilor Plastici din România, UAP)

Andrei Borțun (Romanian Design Week, The Institute)

Radu Vișan (Designer, Asociația alt.F.E.L.)

DrLiviu Mureșan (Președinte Fundația EURISC, co-organizator al Seminarului Național de Design 1974)

Arh. Vlad Calboreanu (arhitect și designer, co-fondator Studioul DA (1973- 1979), cadru didactic Universitatea Natională de Arte, București, departamentul Design între 1978 - 1990)

Prof. univ. dr. Dinu Dumbrăvician (Universitatea Natională de Arte, București, Departamentul Design) 

Simpozionul "Back to the Future- Design românesc la intersecție" are loc în data de 12 noiembrie, 9 00-17 00, Uniunea Arhitecților din România, Str. Jean Louis Calderon nr 48, București și online, pe Zoom. Participarea este gratuită numai pe baza  înscrierii prealabile la artcrowd1@gmail.com  pana in data de 5 noiembrie. Mai multe informații aici Vă așteptăm cu drag!

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc