Publicat: 4 iunie 2019

Lansare de carte arh. Aron Solari Grimberg, "Arhitectul curtii ...de serviciu", 25 iunie, ora 17.00, in Calderon 48

"Acest Caiet Documentar face parte din seria Recuperarea Reperelor și apare prin grija Uniunii Arhitecților din România și a familiei arhitectului Solari GRIMBERG.
Solari și-a sărbătorit a 90-a aniversare anul trecut, în Israel.


La mulți ani, Solari!


Solari GRIMBERG este un reper al arhitecturii deceniilor ’60 și ’70 din România. Este un reper profesional prin ceea ce a realizat sau coordonat, în calitate de șef de sector de arhitectură la Institutul de Proiectare Carpați. Este un reper moral, prin conduita și capacitatea sa de a prelua zavera momentului și de a păstra o oază de normalitate pentru cei care lucrau sub bagheta sa.
De la sistematizare la arhitectură și decorații interioare, Solari a contribuit, direct sau prin colectivele pe care le-a coordonat, la nașterea litoralului românesc, la definirea arhitecturii destinate turismului „pentru toți”, dar și la șlefuirea unicatelor pentru cei puțini. „Arhitectul Curții” a realizat lucrări cu circuit închis, cunoscute de foarte puțini la vremea construirii lor, dar rămase repere profesionale și astăzi. Și atunci, și acum, Palatele din Primăverii, de la Snagov, de la Neptun asigură ceea ce se numește „protocolul 0” al țării.
Despre aceste construcții, Solari a scris cartea pe care o aveți în mână."
Ileana Tureanu

Caietele Documentare din seria Recuperarea Reperelor sunt alimentate de arhivele UAR - arhiva de proiecte, arhiva de documente și arhiva de fotografii - și au rolul de a împrospăta memoria colectivă și de a deveni instrumente de lucru ale viitorilor analiști și comentatori ai fenomenului arhitectural românesc.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc