Publicat: 5 decembrie 2016

Lansarea volumului „Arhitectură și urbanism în România anilor 1944-1960: constrângere și experiment” de Irina Tulbure

Editura Simetria vă invită joi, 8 decembrie 2016, ora 18.00, la Librăria Cărturești, Café Verona, str. Pictor Verona 13, București cu ocazia lansarii volumului Arhitectură și urbanism în România anilor 1944-1960: constrângere și experiment de Irina Tulbure.

 Vor prezenta: Ana Maria Zahariade și Nicolae Lascu

„Scrutând cu un fel de curiozitate tăioasă perioada dintre 1944 și 1960, Irina Tulbure îl introduce pe cititor în hățișul unei complicate și, din punctul meu de vedere, dramatice istorii profesionale și a moștenirii ei construite, care atunci se nășteau, într-o traumatizantă schimbare de societate. (...) ... arhitectura nu apare numai din formele construite (tratate exhaustiv de la programe și obiecte la oraș și teritoriu), ci și dintr-un întreg context profesional, cuprinzând și litera scrisă (povestită în anchilozarea ei treptată sub ideologie), și întreaga metamorfoză instituțională (o sinteză inedită și clarificatoare), și ca instrument de propagandă (exemple de-a dreptul „mustoase“, dacă n-ar fi triste). Toate acestea se conturează la intersecția unor linii compoziționale care vin de mult mai departe în timp și în spațiu. Linia „tare“, a puterii sovietice, vine invaziv dinspre Răsărit și dinspre Revoluția din Octombrie. Sub ea se conturează cu tușe precise (și noi în literatura noastră profesională) linia instrumentului de colonizare culturală, realismul socialist, pe care autoarea îl disecă analitic în geneza, semnificațiile și ambiguitățile lui și, de subliniat, chiar în magnetismul lui, și îl descrie sintetic în nuanțele pe care le-a căpătat în revărsarea sa implacabilă peste teritoriile satelizate. (...).” (extras din prefață, prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade)

 Irina TULBURE (n. 1978, București). Arhitect, lector in cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului al UAUIM. Masterat în Conservarea Monumentelor Istorice și doctorat în arhitectură cu teza Arhitectură și urbanism in Romania anilor 1944-1960: Constrangere și experiment, 2011. Membru în Asociația pentru Arheologie Industrială. Bursier GE-NEC III, 2011-2012. Colaborator al UAR pentru Arhiva Fotografică.

Cartea a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutulproiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc