Publicat: 28 iunie 2023

Legea spațiilor verzi: OAR, UAR, APUR și AsoP iau poziție împotriva amendamentelor din 26 iunie

27 iunie 2023: Ordinul Arhitecților din România (OAR), Uniunea Arhitecților din România (UAR), Asociația Profesională a Urbaniștilor din România (APUR) și Asociația Peisagiștilor din România – AsoP iau poziție împotriva intenției de amputare, prin amendamentele introduse ieri în Parlament, a legislației privind spațiile verzi.

Ca urmare a introducerii și adoptării ieri, în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, a unor amendamente la legea spațiilor verzi, nejustificate, deosebit de nocive și contrare interesului public general, a căror promovare s-a încercat anterior în cadrul procesului de adoptare a proiectului de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (CATUC),

În calitate de organizații care reprezintă profesiile domeniului arhitecturii, urbanismului și amenajării peisajului,

Ne manifestăm dezacordul total față de conținutul nociv al acestor amendamente – pe care le considerăm un atac la sănătatea și calitatea vieții oamenilor – cât și față de mecanismul prin care acestea sunt forțate în forul decizional, într-o manieră care ignoră interesul public general.

Punctul de vedere integral, în comunicatul anexat.

Punct de vedere.docx

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc