Publicat: 4 martie 2019

Expoziție “Locuința unifamilială în țările de la Visegrád și România”, 19 martie, ora 15.00 în Claderon 48

Începând cu anul 2008, Uniunea Arhitecților din Ungaria organizează anual expoziția itinerantă Case unifamiliale din Grupul de la Visegrád: Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia.

Scopul expoziției itinerante este acela de a prezenta performanțele spirituale din domeniul arhitecturii celor patru țări cu similitudini în ce privește trecutul, istoria și cultura.

Aceasta este a XI-a ediție a proiectului. Expoziția realizată în urma colaborării Uniunii Arhitecților din Ungaria (MÉSZ) cu Uniunea Arhitecților din Polonia (SARP), Uniunea Arhitecților din Slovacia (SAS) și Uniunea Arhitecților din Cehia (OA), respectiv Catedra de arhitectură din cadrul Universității Politehnice din Praga, Institutul de arhitectură din cadrul Universității Politehnice din Kosice și Institutul de arhitectură din cadrul Universității de Arte Moholy-Nagy din Budapesta, prezintă câte patru clădiri din fiecare țară, reflectând imaginea stării spirituale și fizice actuale a arhitecturii locuinței din țările V4.

Totodată are drept scop inițierea unui dialog cu tinerii în domeniul arhitecturii, de a prezenta publicului larg și specialiștilor case de locuit de calitate. 

Prin colaborarea dintre MÉSZ și organizațiile de arhitectură din țările membre V4, expoziția itinerantă va fi prezentată la Budapesta, Praga, Cracovia, Kosice și Bratislava, iar ca rezultat al colaborării reprezentanțelor Ungariei din străinătate, și în București (România), Ljubljana (Slovenia) și Podgorica (Muntenegru).

Acest material oferă o imagine transfrontalieră asupra arhitecturii, dar avem speranța că va contribui și la consolidarea colaborării dintre țările membre ale Grupului de la Visegrád.

15.00 masă rotundă. Moderator Nicolae Țarălungă – director HIS Romania 

Participă: Borsos András – secretar gen. al UAU, 
Fajcsák Dénes – premiant Ungaria, 
Istvan Benedek – nominalizat BNA 2018 - sectiunea RURAL

18.00 expoziție. Vernisează: Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din România

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc